Контактні лінзи — більш зручний спосіб корекції зору у порівнянні із окулярами. Проте часто у їхніх користувачів виникає безліч сумнівів щодо їхнього використання та догляду за ними. Наприклад, що буде, якщо готувати їжу у контактних лінзах? Наскільки це безпечно? Чи можна у них мати справу із цибулею та перцем? Нижче розглянемо відповіді на ці запитання.
Чи можна носити контактні лінзи під час приготування їжі?
Готування не є протипоказанням для використання контактних лінз при дотриманні правил гігієни. Один із досить поширених міфів, що провокують таке запитання, — нібито під впливом високих температур лінзи можуть зіпсуватися та навіть розтанути. Але тепла, що виділяється при готуванні їжі, недостатньо для того, щоб вплинути на Ваші лінзи. Для того, щоб вони зіпсувались, необхідна настільки висока температура, що Ви б отримали опіки задовго до того, як МКЛ розтанули.
Більш того, контактні лінзи є більш безпечним та зручним способом відкоригувати зір у порівнянні із окулярами. Якщо вже говорити про високі температури, то, якщо Ви носите окуляри на постійній основі, Ви скоріше за все зіштовхувались із запотіванням лінз, коли відкриваєте кришку каструлі. З контактною корекцією така ситуація виключена, що забезпечує більший комфорт та зменшує вірогідність нещасних випадків через затуманення зору.
Через високі температури Ви також може пітніти та виділятиметься шкірний жир, що призводить до зісковзування окулярів з обличчя. Це також незручно та досить небезпечно. Крім того, Ви можете забруднити окулярні лінзи, намагаючись поправити окуляри брудними руками. Контактна ж оптика знаходиться безпосередньо на рогівці, тож при її правильному підборі та належному догляді імовірність її падіння під час приготування їжі мінімальна.
Що варто знати, готуючи у контактних лінзах?
Ми вже розібрались, що у контактних лінзах не тільки можна готувати, це ще й більш зручно. Але є кілька нюансів, які необхідно врахувати, готуючи в МКЛ.
Перед та після готування обов'язково вимийте руки. Намагайтесь не торкатись очей у процесі, особливо, якщо Ви маєте справу із такими подразниками, як перець. У контактних лінзах реакція після такого тертя може бути сильнішою, адже після цього на поверхні виробу можуть залишитись часточки, що подразнюють. Також у зв'язку з гігієнічними вимогами не тріть очі, працюючи із сирими продуктами тваринного походження.
Очищення та нарізання цибулі у багатьох викликає певний дискомфорт, а для деяких це справжнє випробування. Вона виділяє хімічні сполуки, що подразнюють рогівку при потраплянні на неї. Контактна лінза слугує своєрідним бар'єром, що значно зменшує вірогідність потрапляння цих речовин на рогівку. Тож Ви можете дослідити, наскільки Вам особисто більш комфортно проводити маніпуляції із цибулею, коли Ви в МКЛ. Але якщо у Вас дуже чутливі очі та гостра реакція на сік цибулі, носіння контактної оптики може стати небажаним. Прослідкуйте, наскільки сильне у Вас сльозовиділення. При надмірному потоці сліз існує ризик того, що лінза все-таки випаде, що може бути небезпечним при роботі з ножем.
Якщо у Вас чутливі очі, або Ви схильні до алергічних реакцій, найкраще використовувати одноденні лінзи, щоб на них не залишались можливі подразники, адже щодня Ви надягатимете нову, стерильну пару лінз. Або ж не забувайте про використання пероксидних розчинів та ультразвукових контейнерів, що забезпечать глибоке очищення Вашої контактної корекції.
Приготування їжі у контактних лінзах є досить безпечним та безумовно зручним. Тож можете не хвилюватися, якщо Ви дотримуєтесь усіх правил гігієни та рекомендацій лікаря, то готування в МКЛ не матиме негативних наслідків. А зробити замовлення можна на сайті, за телефонами, в роздрібних магазинах, в онлайн-чаті сайту в правому нижньому кутку, або написавши нам у будь-який месенджер.