Катаракта - це захворювання очей. А простіше кажучи, помутніння кришталика, який знаходиться всередині очного яблука. Кришталик, насправді, прозорий, його не видно. Але якщо він вражений, відчувати ви себе  будете далеко не на всі сто відсотків.  Якщо у Вас вже виявили катаракту, з'являється великий відсоток вірогідності остаточної втрати зору, так як потрібна кількість світла не пропускається через частково або повністю помутнілий кришталик.

Найприкріше і неприємне для кожного з нас  те, що ця хвороба розвивається з навколишніх нас життєвих аспектів. Звісно, на наявність або відсутність такої хвороби дуже сильно впливає ваш спосіб життя. Вчені зовсім недавно дізналися, що катаракта  може з'явитися через шкідливі звички, такі як неправильне харчування (так, це шкідлива звичка!), паління, вживання алкогольних напоїв. Це здається дивним, адже всі перераховані вище фактори, які впливають на виникнення  катаракти, ніяк не належать до зору. На пачках сигарет теж згадують  тільки про легені. Як бачите, не все так легко, як  здається. Якщо ви підсвідомо підписалися на одне можливе захворювання, вас в той же час може спіткати інше.  Такий він, людський організм! Так само на виникнення цієї небажаної хвороби може вплинути екологічне оточення, деякі очні хвороби і навіть цукровий діабет!

В основному ця хвороба характерна для літніх людей, кількість хворих досягла 90%. Далі - люди після отримання певних травм, випромінювання, їх відсоток поменше, але все ж. Найбільше пощастило новонародженим діткам, але випадки вродженої катаракти теж зустрічалися. У такому випадку від неї потрібно позбавлятися якнайшвидше, адже така хвороба може перешкоджати розвитку дитячого ока. Малюки, приходячи на цей світ, в перші півроку життя, не так швидко травмуються екологічною системою, де б вони не знаходилися і у них відсутні шкідливі звички, якщо тільки не враховувати жування всіх предметів, що трапляються на їхньому шляху! Але це вже зовсім інша історія;)

 Якщо раптом Ви зіткнулися  з проблемою виникнення катаракти, не потрібно думати, що рано чи пізно все стане на свої місця, зір повернеться сам по собі і вдасться уникнути зустрічі з лікуючими офтальмологами. Потрібно відразу брати себе в руки і приступати до вирішення даної проблеми. Так, процес погіршення показань може бути від 4 до 15 років, але нікому не подобається бачити світ через пелену.

Вилікувати таке захворювання можна завдяки хірургічному втручанню. В наші дні це цілком реально, важливо лише звернутися до лікаря вчасно, адже катаракта  часто не помітна, часто плутається з іншими хворобами, часто запущена.

Якщо ви відчули, що Ви стали гірше бачити,  поспішайте до лікаря, цінуєте своє здоров'я!