З численних форм кон'юнктивіту слід виділити фолікулярний, що відбувається через ураження ока вірусом.

Що тут особливого?

Особливість його в тому, що при цьому захворюванні поверхні кон'юнктиви і очного віка покриваються фолікулами - своєрідними «вузликами».Але ж, починається хвороба не з цього, а з захворювання органів дихання, лише пізніше вона добирається до очей.

В іншому ж ця патологія виглядає майже як звичайний кон'юнктивіт, тільки око при ній не гноїться. Втім, є і інші виділення , і вони так само здатні склеїти очі під час сну. Повіки опухають і червоніють, відчувається свербіж або різь, відчуття в оці чогось стороннього, посилюється сльозотеча. Кон'юнктивіт, в тому числі і в цій формі, не дуже небезпечний, але, якщо його запустити, він приведе до інших очних захворювань, що ведуть до погіршення зору або повної його втрати.

Потрібне спеціальне лікування

Оскільки це вірусне захворювання, не можна намагатися вилікувати його самостійно - це справа лікарів. До того ж лікування вимагає не стільки кон'юнктивіт, скільки хвороба, яка його викликала, що вразила інші органи тіла. Для лікування самого ока лікарі часом використовують методи, неможливі в домашніх умовах - припікання наростів на кон'юнктиві або зіскоблювання запалених фолікулів, потім протягом тижня застосовуються спеціальні мазі. Але лікарі йдуть на такі заходи в крайніх випадках, щоб уникнути ризику пошкодження очного віка.

Викликати фолікулярний кон'юнктивіт можуть багато хвороб, наприклад, грип,  ГРВІ, або звичайна застуда. Сюди ж відносяться герпес і трахома. Це захворювання може стати результатом дії різних токсичних речовин, алергічної реакції або ультрафіолетового випромінювання. Нарешті, це може бути результатом побічної дії очних крапель або розчину для контактних лінз, так що люди, що носять лінзи, піддаються особливому ризику.

Як узабезпечитися?

Щоб уникнути кон'юнктивіту, в тому числі фолікулярного, необхідне суворе дотримання правил особистої гігієни. В першу чергу потрібно регулярно і старанно мити руки, не користуватися чужими рушниками і носовими хустками, не терти очі і взагалі не торкатися до них немитими руками.

Особлива обережність потрібна тим, хто носить контактні лінзи. При захворюваннях, здатних викликати фолікулярний кон'юнктивіт, слизова оболонка очей і вік стає дуже вразливою для інфекцій, які можна занести, знімаючи або надягаючи лінзи. На час хвороби варто робити це якомога рідше, попередньо ретельно вимивши руки. Але найкраще до повного одужання замінити лінзи окулярами.

Ну, а якщо ви виявили у себе хоча б початкові ознаки цього захворювання, негайно зверніться до лікаря. Чим раніше почати лікування, тим швидшим, легшим і безболісним воно буде.