Питання погіршення зору зараз актуальне як ніколи. Світ переходить на новий етап життя, тісно зав'язаний на комп'ютеризованій техніці. Це вносить свої правки і в стан здоров'я людей: захворювання очей можна зустріти куди частіше. Причина тому - відсутність належного догляду за зором. Синє випромінювання від екранів згубно впливає на очі - вони швидше втомлюються і сильніше пересихають. І щоб уникнути непоправних наслідків, важливо давати органам зору відпочинок і робити спеціальну гімнастику.

Навіщо це потрібно?

Відповідь проста: в процесі роботи очі і очні м'язи сильно перенапружуються. Це може привести до розвитку таких захворювань, як короткозорість, далекозорість та багатьох інших. З їх наслідками доводиться боротися все життя - носити окуляри або контактні лінзи, робити лазерну корекцію і постійно побоюватися погіршення вже наявного стану.

Тому так важливо приділяти увагу зору. Займатися цим повинні всі - і ті, у кого стовідсотковий зір, і ті, у кого воно вже встигло впасти. Якщо вчасно взятися за справу і виконувати вправи регулярно, можна значно загальмувати процес розвитку захворювання. У певному відсотку випадків вдається частково або повністю відновити нормальні показники.

Як правильно робити гімнастику?

Лікарі пропонують різні методики гімнастики для очей. Перед тим, як починати тренування, сходіть до офтальмолога і порадьтеся з ним щодо комплексу вправ, який підійде для вашого випадку.

Лікарі в різній послідовності радять такі вправи:

  1. Близь-даль. Сконцентруйтеся на дрібному предмет біля вас, дивіться на нього кілька секунд, а потім переведіть погляд вдалину. Повторіть дію три-чотири рази поспіль.
  2. Рухи вправо-вліво, вгору-вниз. Нагадує розминку для шиї: по кілька разів поводіть очима в зазначених напрямках, щоб "розім'яти" очні м'язи і зняти з них напругу.
  3. Для того, щоб змочити пересохлі очі, часто поморгайте. Для більш відчутного ефекту сильно примружтеся кілька разів поспіль, бажано зробити це максимально швидко.
  4. Діагональ: з одного верхнього кута по діагоналі переведіть зіниці в нижній кут. Потім підніміть очі вгору по прямій і повторіть дію в протилежну сторону.
  5. Рухи по колу і зведення зіниць на носі.

В цілому на тренування піде не більше п'яти хвилин. Повторювати це необхідно кілька разів на день. Не забудьте і про необхідність періодично стуляти повіки на пару хвилин, даючи органам зору відпочинок. Корисно буде і відволікатися від комп'ютера / книги / іншого виду діяльності на десять-п'ятнадцять хвилин.