Часто буває, що пацієнти віддають перевагу контактним лінзам на місяць, які не обов'язково знімати і можна носити постійно. Найчастіше це необхідно людям, котрі перебувають в довгих переїздах, перельотах, або ж робота яких вимагає постійного носіння лінз. Але у фахівців безперервний режим носіння лінз викликає багато побоювань насамперед за безпеку самих пацієнтів.

 

Кому потрібні лінзи 30-денного режиму носіння?

Насамперед такі лінзи необхідні людям з конкретною професією. Наприклад, далекобійники, що знаходяться в дорозі кілька тижнів поспіль навряд чи зможуть в чистих умовах користуватися лінзами, а також правильно доглядати за ними.

Крім того, є пацієнти, які вибирають лінзи тільки безперервного носіння. Це люди, які не хочуть морочитися про необхідний догляд за лінзами і необхідність щодня їх знімати і одягати.

Ризик від лінз безперервного режиму носіння

Безліч лікарів офтальмологів не схвалюють призначення контактних лінз безперервного носіння, тому такі лінзи рекомендують тільки в особливих випадках або ж коли пацієнт сам наполягає на цьому. Побоювання лікарів обгрунтовані виникненням різних ускладнень, аж до мікробного кератиту.

Мікробний кератит - це найнебезпечніше ускладнення, яке виникає в результаті безперервного носіння контактних лінз. За останні 15-20 років проводилися безліч досліджень, які показали, що рідше мікробний кератит виникає у пацієнтів, що користуються лінзами денного носіння, а найчастіше - в користувачів лінз безперервного носіння.

Які лінзи підходять для безперервного носіння?

Фізіологія рогівки і її здатність засвоювати глюкозу, необхідну для вироблення енергії, залежать від доступу до неї кисню. Процес насичення киснем рогівки, на якій знаходиться контактна лінза, здійснюється за допомогою двох способів: за рахунок циркуляції слізної рідини між оком і лінзою і за рахунок властивості лінзи пропускати кисень.

Оскільки циркуляція слізної рідини між оком і лінзою залежить від роботи «підлінзового насоса», який під час сну в контактних лінзах практично не працює, для безперервного носіння потрібно вибирати лінзи з можливістю пропускати кисень до очей в необхідній кількості навіть коли повіки закриті . Якщо для безперервного режиму користуватися лінзами, в яких рогівка буде постійно відчувати кисневе голодування, в неї почнуть вростати кровоносні судини.

Як правильно вибрати лінзи безперервного носіння?

Першими контактними лінзами, створеними для безперервного носіння 30 днів, були лінзи «Аir Оptix Night & Day Aqua». Зараз на ринку оптики представлені лінзи компанії «Pure Vision»: «Pure Vision 2HD» і «Pure Vision». Всі ці лінзи створені з силікон-гідрогелевого матеріалу.

Контактні лінзи безперервного носіння, як і будь-які інші лінзи, не можна носити довше призначеного терміну. Починати користуватися такими лінзами потрібно тільки після узгодження з офтальмологом, а також необхідно домовитися з ним про повторне обстеження для того, щоб переконатися в адаптації очей до лінз і режиму їх носіння.