Не так давно американські вчені зробили прорив у сфері офтальмології та створили окуляри для людей, які страждають на дальтонізм.

Ці окуляри дуже схожі на сонцезахисні, але при цьому вони мають разючу властивість: дають можливість побачити навколишній світ у яскравих фарбах людям, що страждають на дальтонізм.

Що таке дальтонізм?

Це вроджений дефект зору, коли людина зовсім не розпізнає кольори. Ще в кінці ХІХ століття Джон Дальтон докладно описав ці відчуття, провівши дослідження на самому собі і своїй родині.

Є 3 види дальтонізму:
 

  • протанопія (дефект сприйняття червоної частини спектра);
  • дейтеранопія (дефект сприйняття зеленої частини спектра);
  • тританопія (дефект сприйняття синього і фіолетового частини спектра).

Найважчим дефектом є повне порушення кольорового зору або монохромазія.


 
До цього часу люди, які страждають на дальтонізм, не мали можливість бути медиками, моряками, військовослужбовцями, хіміками, водіями, але тепер вирішити цю проблему допоможуть спеціальні окуляри.

Як працюють окуляри для дальтоніків?

Тривалий час медичні експерименти в цій галузі були направлені на можливість корекції генного апарату, але рішення досі немає, незважаючи на незначні досягнення.

Технологія, яка допомагає дальтонікам побачити кольори, з'явилася випадково. Дослідники займалися розробкою спеціальних лікарських окулярів для лазерної хірургії. Полімер, з якого збиралися зробити цей прилад, мав відсікати частини хвиль видимого спектру. Коли розробник, що страждав на дальтонізм, одягнув один з тестових зразків, він помітив значне поліпшення колірного зору.

Дослідників зацікавив цей ефект і вони зосередили увагу на розрахунку фізичних параметрів лінз, що поліпшують сприйняття кольорів у дальтоніків.
У кожному разі лінза набирається з шарів, які можуть частково виправити це порушення зору.

Обмеження в застосуванні окулярів для дальтоніків

Протипоказань до носіння окулярів для дальтоніків як таких немає, але істотною вадою є їх призначення для використання виключно вдень. Іншими словами, під час перегляду телевізора або під час роботи за комп'ютером вони взагалі не допоможуть.
Зараз проводиться ряд досліджень в цій сфері, але поки що для перегляду зображень на екранах дальтонікам знадобляться окремі окуляри або спеціальні програми, що коректують зображення відповідно до особливостей сприйняття.