У сучасному світі багато людей стикаються з проблемою зниження рівня зору. Ті з них, хто соромиться подібних патологій, прагнуть їх приховати і вибирають не окуляри, а контактні лінзи.

У подібного вибору вистачає переваг: в лінзах можна займатися спортом і грати в активні ігри, в одноденних - плавати в басейні і морі, носити сонцезахисні окуляри, ходити в кінотеатри на 3D-фільми і просто не показувати оточуючим наявність відхилень в плані зору. Але у них є і мінуси: контактні засоби корекції можуть порватися, згорнутися або потріскатися.

Причини пошкоджень

У чому причина подібного ефекту? Їх декілька:

  1. Недотримання правил очищення і зберігання лінз сприяє їхньому пересиханню, що призводить до того, що вони тріскаються, стають тендітними і рвуться. Тримати їх потрібно в спеціальному контейнері, наповненому розчином, призначеним для виконання подібних завдань.
  2. Виймати і вставляти оптичне пристосування в око потрібно з особливою акуратністю. Не варто робити це довгими нігтями - краще візьміть пінцет зі спеціальними м'якими насадками. Не робіть різких рухів і пам'ятайте про те, що річ у вашій руці - неймовірно тендітна.
  3. Не дозволяйте лінзам падати. Це призводить до надриву, мікротріщин, згортанню і серйозному забрудненню їх поверхні.

Які ризики виникають при носінні "несправного" засобу корекції зору?

Якщо контактне оптичне пристосування для органів зору отримало пошкодження, негайно його викидайте. Носіння надірваної, тріснутої, подряпаної або пересохлої лінзи загрожує малоприємними наслідками для очей:

  1. У мікротріщинах на лінзі можуть залишатися ліпідні і білкові відкладення, і навіть після чищення розчином вони не будуть усунуті повністю.
  2. Тріщини і надриви приведуть не тільки до сповзання засобів корекції з рогівки, а й до мікроподряпин на її поверхні і, як наслідок, почервоніння, печіння, різі в очах та інші неприємні відчуття.
  3. Побувавши на землі, лінза зібрала з пилом безліч мікробів і бактерій, попадання яких на поверхню очного яблука вкрай небажане - воно може привести до розвитку запальних процесів (кон'юнктивіту і ячменю) або навіть до більш серйозних наслідків.

Дбайливо ставтеся до того, що допомагає вам бачити краще протягом усього дня. Але, якщо лінза все ж "зіпсувалася", не надягайте її на очі: краще заплатити за нову, ніж потім розплачуватися за зневагу до банальних правил гігієни при користуванні корегуючими зір засобами.