Всі ми любимо відпочивати і кожен намагається зробити його незабутнім і, звичайно ж, безпечним. Набираючи безліч кремів і таблеток, ми іноді забуваємо про важливий орган - очі.

Відпочинок на морі

Попадання крапель на окуляри може погіршити зір або зовсім під час плавання можна загубити їх. Тому вибір припадає на контактні лінзи. Але використовуйте тільки одноденні контактні пристосування. Використання лінз з більш тривалим терміном носіння може нашкодити оку, через те, що контакт з водою сприяє розмноженню шкідливих мікроорганізмів.

Але не всі лінзи  захищають від сонячних променів, тільки зі спеціальним покриттям. Захистити голову і вберегти очі під час перебування у воді допоможе головний убір з козирком або капелюх з широкими полями. Але сонячні промені відбиваються від поверхні води і цілком уберегти себе неможливо.Також допоможуть сонцезахисні окуляри, особливо з покриттям антивідблиску. Дешеві окуляри не захищають від ультрафіолету, а його надмірна кількість шкодить очам, псує роботу зіниці. Підбирайте окуляри найбільш зручні для очей, бажано з коричневими лінзами. Окуляри з лінзами яскравих  відтінків можуть нашкодити очам, наприклад, з червоними або блакитними скельцями. Якщо людина довгий час дивиться через такі лінзи, пригнічується центральна нервова система.

Якщо, перебуваючи в окулярах, ви відчуваєте запаморочення і напругу в очах, краще відмовитися від даного виду і вибрати інші. Пам"ятайте, що вузька оправа погано захистить вас від ультрафіолету.

Не варто боятися впливу сонця, так як в невеликих кількостях його промені навіть корисні. Вони насичують організм вітаміном D.

Відпочинок на природі, в лісі

У лісі живе безліч  комах, які легко можуть потрапити вам в око або вкусити.   В такому разі не тріть очі. Проморгайте і викличте сльози, щоб вони витекли разом з чужорідним тілом. Якщо прибрати частинку не виходить, зверніться до медичного закладу.

Обходьте бджолині вулики і місця, де можуть мешкати шершні. Ужаливши, комаха вводить отруту. Від такого укусу гинуть багато членистоногих, навіть великі тварини. Хоч бджола, втративши своє жало при укусі, гине, вона все одно буде намагатися захистити своє житло. Якщо така комаха кружляє близько вас, не сіпайтесь, вивчивши вас, вона полетить. Бджоли звертають увагу на блискучі вироби, сильні аромати. А ось шершні не такі миролюбні, вони можуть завдати відразу безліч укусів, які викликають біль і набряк, непритомність, а іноді і гірші наслідки. Укус таких комах в очі або в шкірну тканину поруч може коштувати вам зору.

Для такого виду занять підійдуть окуляри з полікарбонатними лінзами, вони набагато міцніші, ніж полімер і підходять для активного життя. Якщо ви отримали травму ока тупим предметом, то прикладайте щось холодне на п'ять або десять хвилин для запобігання набряків і промивайте органи зору. Якщо ж травма відкрита, то не використовуйте будь-які препарати для усунення кровотечі, краще промийте рану і прикладіть стерильну салфетку. Після цього слід звернутися в клініку, де допоможуть впоратися з проблемою.