Користувачі контактних лінз знають, що важливим моментом у використанні лінз є правильний догляд за ними, зокрема очищати і дезінфікувати лінзи потрібно за допомогою спеціального розчину. Але нерідко буває, що розчин раптово закінчився, а новий ще не купили або просто забули. Що ж робити в таких ситуаціях?

На випадок, коли немає можливості використовувати спеціальний розчин або рідину для зберігання лінз, існує кілька варіантів приготування такого розчину вдома. Але важливо пам'ятати, що робити це потрібно виключно в екстрених ситуаціях, адже ніщо не може замінити спеціальний розчин для догляду за лінзами.

Замінити заводський розчин для лінз можна:

  • фізіологічним розчином (натрій хлорид 0,9%);
  • розчином харчової солі;
  • краплями для очей;

Фізрозчин

Розчин натрію хлорид 0,9% продається в будь-якій аптеці, але важливо пам'ятати, що для його застосування є обмеження. Заборонено використовувати фізрозчин в разі, якщо у вас є алергія, підвищена чутливість очей або спостерігаються гнійні виділення з очей.

Якщо у вас немає і контейнера для лінз, замінити його можна підручною тарою, наприклад, скляною чаркою або стаканчиком із пластику.

Перед тим, як вводити в експлуатацію подібні предмети, їх потрібно ретельно продезінфікувати: добре вимити, а потім прокип'ятити.

Після цього в охолоджену ємність наливається фізрозчин, в нього поміщаються контактні лінзи і після цього вони  накриваються. В якості кришки контейнера можна взяти папір. Якщо у лінз різні діоптрії, на папері потрібно зробити позначки, де знаходиться права і ліва лінза.

Розчин харчової солі

У процесі приготування даного розчину потрібно дотримуватися кількох правил:

  • категорично не можна використовувати проточну воду;
  • додавати сіль в строго певних кількостях;
  • термін зберігання лінз в такому розчині повинен бути обмежений.

Для приготування розчину потрібно взяти:

  • тару для безпосереднього зберігання лінз;
  • 100 мл дистильованої води;
  • солі 0,9 г.

Перед приготуванням сольового розчину потрібно продезінфікувати посуд, в якому і буде готуватися розчин, і ложку, якою ви будете насипати сіль. Все це потрібно ретельно вимити і прокип'ятити протягом 10 хвилин.

Після цього налийте в тару дистильовану воду (100 мл). Буде краще, якщо вода пройде додаткову фільтрацію. У воду додайте сіль (НЕ йодовану) 0,9 г.

Коли розчин буде готовий, його потрібно остудити, залити  в приготовлену тару, опустити туди лінзи і накрити ємність.

Після зберігання лінз в домашньому або аптечному розчині їх обов'язково потрібно помістити в спеціальний розчин на три години.

Очні краплі

Краплі для очей - досить надійний засіб для зберігання м'яких контактних лінз. Але важливо пам'ятати, що для цього добре підійдуть краплі «чиста сльоза». Такий препарат володіє зволожуючою властивістю і оберігає лінзи від висихання.

Всі перераховані вище розчини, безсумнівно, допомагають зберегти лінзи в хорошому стані і забезпечують необхідне зволоження, проводять очистку лінз. Але важливо пам'ятати, що все ж заводські розчини набагато кращі і якісніші.

Щоб не довелося  готувати розчини в домашніх умовах, краще всього постійно носити при собі маленький флакон з розчином для лінз або користуватися одноденними лінзами, які не вимагають за собою догляду, адже в кінці дня їх можна просто викинути, а на ранок одягнути нові і зовсім не хвилюватися про те, де і в чому їх зберігати.