Чи траплялось у Вас, що контактна лінза раптово порвалась? Або ще гірше — Ви відчуваєте дискомфорт у оці, знімаєте лінзу — а вона надірвана? У цій статті розберемо, чому це відбувається та як знизити ймовірність виникнення такої ситуації.

 

Чому рвуться лінзи?

 

Для початку розглянемо фактори, що призводять до пошкодження контактних лінз:

 

  • Неправильний догляд за лінзами може призвести до того, що властивості виробу погіршуються та Він стає вразливим до пошкоджень. Недостатнє очищення, мала кількість розчину у контейнері, зберігання лінз у несвіжому розчині, маніпуляції з ними неочищеними руками — усе це створює умови для зниження стійкості засобів до утворення дефектів.
  • Пересихання лінз та очей також суттєво збільшує ризики розриву лінз. Якщо матеріал контактного засобу недостатньо зволожений, він втрачає свою структуру, стає менш еластичним та більш крихким.
  • Контактні лінзи мають свій термін експлуатації після відкриття. Якщо Ви продовжуєте використовувати їх, коли цей термін сплив, то вірогідність пошкодження лінзи зростає через, знову ж таки, зниження еластичності та якісних характеристик оптичного виробу.
  • Якщо у Вас довгі нігті, то є вірогідність надірвати їх під час надягання чи зняття. Також це може статись, якщо Ви користуєтесь пінцетом із жорсткими краями.
  • Неправильно підібрані контактні засоби не тільки можуть нашкодити Вашим очам, але й самі пошкодитись під час експлуатації, наприклад, якщо лінза прилягає недостатньо щільно. Тоді між нею та рогівкою утворюються бульбашки повітря, що можуть створювати зайвий тиск, який призводить до розриву лінзи.
  • Неякісні лінзи або ж виробничий брак також можуть стати причиною того, що виріб порветься.

 

Що робити, якщо лінза порвалась в оці?

 

В першу чергу зазначимо, що продовжувати носити лінзу, що має навіть мінімальні пошкодження, небезпечно для здоров'я очей. Нерівні краї розірваного виробу травмують рогівку, що може призвести до подальших ускладнень. Якщо ж це на перший погляд незначні мікротріщини, то на них накопичуються забруднення, що також негативно впливає на здорову мікрофлору очей.

 

У випадку, якщо Ви зрозуміли, що лінза на оці порвалась, то необхідно не панікувати та заспокоїтись. Запевняємо, що надірвана лінза не може закотитися за око та загубитись, цього не дозволить будова очного апарату. Пошкоджений засіб необхідно одразу вийняти з ока та уважно оглянути. Є вірогідність, що в оці могли залишитись ще маленькі частинки виробу. Якщо є така підозра, потрібно ретельно оглянути око на їхню наявність. Найчастіше вони бувають під верхньою повікою, тому обережно його відтягніть та огляньте при хорошому освітленні, або ж попросіть когось це зробити. Якщо частинки були виявлені, обережно витягніть їх за допомогою м'якого пінцету, або ж можете закапати очі краплями та поморгати, таким чином виштовхнувши їх з-під повіки. Можна допомогти собі, обережно масажуючи закриту повіку у напрямку перенісся. Якщо Ви все ще відчуваєте дискомфорт, але не бачите надірваних частинок чи не можете їх витягнути, зверніться до офтальмолога, щоб він оглянув очі та допоміг витягнути їх.

 

Як уникнути пошкодження контактних лінз?

 

  • Правильний догляд — запорука безпечного та комфортного використання контактних засобів. Зберігайте лінзи лише у спеціальному розчині, слідкуйте за гігієною та поводьтесь з ними обережно, не згинайте та не зминайте їх.
  • У разі необхідності використовуйте краплі, що сумісні з контактними лінзами. Так Ви забезпечите необхідне зволоження для підтримки еластичності цих оптичних засобів.
  • Слідкуйте за строком придатності лінз та не переношуйте їх, адже з часом їхній матеріал стає більш крихким.
  • Для того, щоб не надірвати лінзи довгими нігтями, потрібно з особливою обережністю проводити маніпуляції із ними, про що ми писали у цій статті. І пам'ятайте, що користуватися необхідно лише спеціальним пінцетом для контактних лінз, пінцет для брів категорично не підходить.
  • Купуйте сертифіковані контактні лінзи, наприклад, від ТМ Solente. Так Ви вбережете себе від покупки неякісної продукції.

 

 

Як ми вже переконались, розривів лінз можна уникнути, якщо доглядати за ними згідно інструкцій та вчасно замінювати на нову пару. І, звісно, використовуючи лише якісні та сертифіковані контактні лінзи, які можна купити в інтернет-магазині чи мережі оптик Київлінза.