Запашне горнятко гарячої кави, що пробуджує, надає сил та прояснює розум, посилює творче натхнення та жагу до життя. Саме таким більшість із нас сприймає цей ароматний напій. А який вплив він має на наш зір? Що він несе — користь чи шкоду? Пропонуємо розібратись у цих питаннях.
Позитивний вплив кави на зір
У першу чергу варто відмітити вплив кофеїну на обробку зорової інформації. Після його споживання швидкість руху очей та контрастна чутливість збільшуються, відповідно тимчасово покращуються пильність, швидкість реакції та навіть гострота зору через 25-35 хвилин після вживання горнятка кави. Це відбувається внаслідок того, що у крові збільшується рівень адреналіну, що провокує розширення зіниць, через які проходить більше світла до сітківки.
Нещодавнє дослідження під керівництвом доктора Лізи Жуотінг Чжу, головної дослідниці офтальмологічної епідеміологічної групи CERA (Австралійського центру дослідження очей), виявило позитивний взаємозв’язок між вживанням кави та товщиною макулярного шару нервових волокон сітківки. Простіше кажучи, якщо Ви полюбляєте насолоджуватись цим напоєм, то зменшуєте ризики дегенерації центрального зору. Оптимальним для цього є вживання 2-4 чашок на день. Єдина умова — кава має бути якісною, інакше позитивного ефекту не буде.
Серед суперечливих позитивних ефектів — збільшення активності слізних залоз і зменшення синдрому сухого ока внаслідок цього. Це було виявлено під час експерименту, що провели вчені з медичного центру при Токійському університеті. При цьому деякі інші дослідження вказують на те, що надмірне кавування, навпаки, призводить до сухості очей. Тож можна зробити висновок, що реакція на каву у кожної людини може відбуватись по різному. Головне — не перевищувати денну норму, і тоді можливий негативний вплив буде мінімізуватись.
Негативний вплив кави на зір
Серед найсерйозніших проблем, які може викликати надмірне споживання кави — підвищення тиску всередині очного яблука. Це може призвести до виникнення глаукоми, що без належного лікування призводить до втрати зору. Цьому передують звуження судин, що живлять очі, та пошкодження зорового нерва одним із компонентів, що входить до складу напою. Найбільшої шкоди вживання кави приносить тим, хто вже й так страждає на глаукому.
Регулярне споживання кави, особливо з додаванням цукру, чи енергетичних напоїв з кофеїном також може спричиняти раптові коливання рівня цукру в крові. При цьому виникають розмитість зору, спалахи світла в очах та зменшення сльозоутворення. У людей з наявним діабетом другого типу, що вживали дві чашки кави щодня, було виявлено вищий рівень цукру. При цьому існують дослідження, згідно з якими вживання кави зменшує ризики виникнення діабету другого типу. Тобто однозначної думки щодо того, як впливає кава на рівень цукру в крові не існує, тому не варто ризикувати та вживати напій у об'ємах, більших за норму.
Якщо Ви відчуваєте мимовільні посмикування в очах або повіках, то причиною цього також може стати надмірне вживання кави. До цього призводить висока концентрація кофеїну в крові.
Як бачимо, думки спеціалістів щодо користі кави для зору доволі суперечливі. У будь-якому разі лікарі не рекомендують вживати більше трьох чашок напою на день. Не забувайте і про планові огляди у офтальмолога, щоб вчасно виявити можливий розвиток захворювань. А якщо ж лікар виписав Вам рецепт на корекцію зору, завітайте до наших оптик чи інтернет-магазину Київлінза, де професіонали із задоволенням підберуть Вам контактні лінзи чи окуляри серед широкого асортименту ТМ Solente.