Нині майже кожна людина має хоча б одну пару окулярів. Навіть якщо Ви не користуєтесь ними для корекції зору, ймовірно, маєте пару сонцезахисних, спортивних чи для захисту від комп'ютера. Для того, щоб окуляри прослужили якомога довше, вони потребують ретельного догляду. Ми підготували для Вас основні правила, дотримання яких збереже стан Вашої пари окулярів.

 

Зберігання окулярів

 

Окуляри потрібно зберігати у спеціальному футлярі, а не в сумці поряд із іншими речами, що можуть подряпати лінзи. Найкраще підійде жорсткий футляр, що має м'яке покриття всередині. Якщо Ви тимчасово зняли окуляри, то не варто класти їх лінзами донизу, адже це також може подряпати лінзи. Не можна носити їх на голові замість обруча чи на бейсболці, це може пошкодити кріплення дужок, тож є ризик, що окуляри будуть сидіти не так рівно на обличчі або ж можуть зісковзнути з голови. Не можна допускати перегрівання окулярів, тож не рекомендуємо залишати їх у машині, якщо на них падають сонячні промені впродовж тривалого часу, або йти з ними у сауну. При температурі вище +60°С деформується оправа, а також є ймовірність пошкодження покриття на лінзах.

 

Очищення окулярів

 

Якщо Ваші окуляри забруднились, то не варто намагатися протерти їх одягом, бо є ризик подряпати їх. Для цього є спеціальні м'які серветки з мікрофібри, що чудово очищують та прибирають пил з лінз. Слідкуйте також і за чистотою серветок та вчасно заміняйте їх на нові. Їх рекомендується міняти у середньому кожні два місяці. Якщо ж окуляри сильно забруднені, можна промити їх під проточною водою з використанням рідкого мила, або ж використати спрей для окулярних лінз. Не можна використовувати побутові засоби, такі як рідина для миття посуду, шампунь тощо. Промивання окулярів під проточною водою перед тим, як протерти їх, знизить ризик утворення подряпин після, наприклад, відвідування пляжу, адже воно змиває піщинки та інший бруд, що налипли. Після миття протріть окуляри серветкою з мікрофібри, або чистою, м'якою паперовою серветкою, щоб висушити їх.

 

Рекомендації по користуванню окулярами

 

Окрім зазначених вище правил, окреслимо ще кілька важливих пунктів:

  • надягати та знімати окуляри потрібно лише двома руками за завушники задля уникнення деформації оправи;
  • уникайте попадання на лінзи окулярів різного типу хімічних розчинів: лаку для волосся, парфумів, оцту тощо;
  • не намагайтеся ремонтувати навіть незначні несправності власноруч — краще довірте цю справу досвідченому майстру;
  • спроби самостійно прибрати подряпини з лінз за допомогою соди чи зубної пасти лише посилить дефект, а не прибере його;
  • якщо Вам доводиться часто нахилятися чи робити різкі рухи, варто подумати про безпеку Ваших окулярів — ланцюжок допоможе вберегти їх від падіння.

 

 

Неважливо, користуєтесь Ви окулярами для корекції зору, для захисту очей від комп'ютера чи від сонячних променів, дотримання правил догляду за ними продовжить строк їхньої служби.