Фотохромні лінзи, більш відомі як “хамелеони”, — це лінзи зі здатністю затемнюватися під дією сонячного світла. У цій статті розглянемо, в чому їхні переваги та для кого вони призначені.

 

Що таке фотохромні лінзи?

 

Особливість фотохромних лінз полягає у тому, що вони залишаються практично прозорими, доки Ви знаходитесь у приміщенні. При виході на вулицю лінзи починають темніти завдяки фотохромним речовинам. Зазвичай для цього необхідно близько 30-90 секунд. Для того, щоб лінзи знову стали прозорими у приміщенні, потрібно почекати від 2 до 5 хвилин. Варто пам'ятати, що такі лінзи не будуть на 100% прозорими без впливу ультрафіолету на них, що може бути важливим для тих, хто працює з кольором — художники, стоматологи, колористи тощо. Але у цілому ступінь забарвлення досить низька та не заважає іншій роботі у приміщенні.

 

Ступінь затемнення окулярів-хамелеонів залежить від того, скільки сонячного світла потрапляє на лінзу (переважно від 8% до 86%). Навіть при похмурій погоді вони будуть дещо змінювати забарвлення, адже ультрафіолетові промені все одно проникають крізь хмари. При цьому яскраве штучне світло не провокує фотохромне покриття до зміни кольору. Найпоширеніше забарвлення лінз-хамелеонів: коричневий та сірий кольори, оскільки вони є найбільш комфортними для очей при будь-якому освітленні. Але сучасні технології дозволяють нанести як зелений чи синій, так і більш цікаві кольори покриття.

 

Існує два способи нанесення фотохромних речовин на лінзи. Перший метод полягає у тому, що вони впроваджуються у поверхневий шар лінз. Але він має свої недоліки, на відміну від другого, більш сучасного, методу, коли молекули фотохромної речовини проникають углиб та рівномірно розподіляються по лінзі. Хамелеони, виготовлені за сучасною технологією, затемнюються рівномірно, не вицвітають, а ступінь затемнення практично не залежить від температури навколишнього середовища. Крім того, нині фотохромні лінзи мають змогу якісно змінювати колір навіть у салоні автомобіля, тоді як старі моделі не реагували на сонячне світло в авто. Недолік другої технології полягає у тому, що, якщо у людини суттєво відрізняються діоптрії на очах, а отже і різна товщина лінз, то ступінь затемнення на них буде деякою мірою неоднаковою.

 

Які переваги фотохромних лінз?

 

Часто люди, що мають проблеми із зором, у приміщенні носять окуляри з діоптріями, а на вулиці змінюють їх на сонцезахисну пару. Або ж змушені носити контактні лінзи разом із окулярами для захисту від сонця. Але це не дуже зручно та не всім підходить. Окуляри-хамелеони — рішення цієї проблеми. У них Ви можете спокійно читати та працювати, а при виході на вулицю будете забезпечені сонцезахистом без необхідності у додатковій парі окулярів.

 

Фотохромне покриття можна нанести на будь-які лінзи, і не важливо, потребуєте Ви плюсової корекції, мінусової, або ж носите біфокальні чи мультифокальні лінзи. Тож яким би складним у Вас не був рецепт, Ви маєте можливість бути одночасно забезпечені як якісним зором, так і захистом від сонця.

 

Чому ж так необхідно захищати очі від ультрафіолету? По-перше, сонячні промені мають негативний вплив на сітківку та кришталик. Під їхньою дією є ризик розвитку катаракти, може зруйнуватись слізна плівка, з'явитися дистрофічні захворювання сітківки тощо. По-друге, сонячне світло сліпить очі, що провокує зорову перенапругу та появу зморшок навколо очей. А для водіїв надто яскраве світло може становити загрозу безпеці на дорозі. Тож “хамелеони” — чудове поєднання офтальмологічного засобу, що корегує зір, та турботи про здоров'я очей.

 

Кому потрібні фотохромні лінзи?

 

Окуляри-хамелеони будуть вдалим рішенням для людей, що часто ходять назовні з приміщення та навпаки. Також це чудовий спосіб захистити очі від сонця тим, хто не може якісно проводити дозвілля на природі чи навіть просто пересуватись вулицями без корекції зору. Це відмінний варіант для піклування за зором дітей, що не бажають постійно змінювати окуляри на сонцезахисні при виході на вулицю. При наявних хворобах очей, світлочутливості, вікових змінах зору, а також для водіїв та тих, хто має активний спосіб життя таке покриття на лінзах також суттєво покращить якість життя.

 

Фотохромні лінзи необхідні у будь-яку пору року, адже промені сонця негативно впливають на очі як влітку, так і взимку. Крім того, на них можна нанести й інші покриття. Наприклад, лінзи Solente Samira 1.58 Santino El Classico Aqua також мають гідрофобне, антистатичне, антиблікове покриття, а захист від ультрафіолету становить 400 нм. Лінзи Solente Samira 1.58 Santino EVO Prestige Plus UV на додачу володіють ще більшим гідрофобним ефектом та стійкістю до утворення масних плям, наприклад, відбитків пальців. Спробуйте фотохромні лінзи та відчуйте усі переваги окулярів-хамелеонів на собі!