На жаль, у кожної людини у тій чи іншій мірі з віком погіршується зір. Чи можна цьому якось зарадити? Як повернути гостроту зору або сповільнити її падіння? Нижче розберемо відповіді на ці питання.

 

Які бувають вікові погіршення зору?

 

Які проблеми із зором можуть спіткати людину із віком:

 

  • Вікова далекозорість, або пресбіопія — природній процес змін у зоровому апараті. З роками кришталик та м'язи ока втрачають свою еластичність, людині стає важче фокусуватись на близьких об'єктах. М'язам необхідно докладати все більше зусиль, щоб змінювати кривизну кришталика, який, у свою чергу, став більш щільним. Тому людині доводиться відсувати об'єкти на дальню відстань, щоб роздивитися їх. Зазвичай ці зміни починаються від 40 років, але є й виключення.
  • Вікова макулярна дегенерація зазвичай вражає органи зору людей віком від 60 років. Макула — найчутливіша зона сітківки, що відповідає за центральний зір та розпізнавання кольорів. Якщо в оці кровоносні судини починають аномально розростатися, вона може пошкодитись. При її ураженні картинка у центрі стає розпливчастою, спотвореною чи темною.
  • Катаракта — небезпечне захворювання, що без вчасного лікування призводить до втрати зору. Більш детально про цей недуг розповіли тут.
  • Глаукома — це підвищення внутрішньоочного тиску, що може бути як постійним, так і періодичним. Збільшується навантаження на зоровий нерв і він поступово починає відмирати. Після того, як знижується гострота зору, звужується і видима область, людина перестає бачити картинку на периферії. З розвитком хвороби втрачається і центральний зір, людина позбувається здатності розпізнавати предмети. Глаукома може з'явитися у будь-якому віці, проте найчастіше зустрічається у людей від 40 років.

 

Як зупинити вікову втрату зору?

 

На жаль, зупинити втрату зору неможливо. Проте можна дещо уповільнити цей процес:

 

  • Робіть перерви при навантаженнях зору: читанні, роботою за комп'ютером чи гаджетами тощо.
  • Ведіть здоровий спосіб життя, харчуйтесь повноцінно та якісно відпочивайте.
  • Давайте очам доступ до кисню: частіше гуляйте на свіжому повітрі, притримуйтесь режиму носіння та заміни контактних лінз, якщо користуєтесь ними.
  • У разі сухості очей використовуйте краплі для зволоження.
  • Намагайтесь підтримувати здоров'я спини та шиї. Про важливість правильної постави для зору писали у цій статті.
  • Слідкуйте за кров'яним тиском та рівнем цукру і холестерину.
  • Захищайте очі від сонця, це надзвичайно важливо для збереження зору, про це ми вже розповіли тут. Для цього можна придбати як звичайні сонцезахисні окуляри, так і окуляри з лінзами для зору з UV-захистом, наприклад Solente Samira 1.58 Prestige Plus UV, Solente Joana 1.56 El Classico UV400 чи Solente Joana 1.67 AS El Classico. Або можете розглянути встановлення фотохромних лінз Solente Samira 1.58 Santino El Classico Aqua, Solente Samira 1.58 Santino EVO Prestige Plus UV чи Solente Joana 1.56 Santino El Classico, що будуть затемнюватись під дією променів сонця. У всіх контактних лінзах Solente, крім кольорових, також присутній захист від впливу сонячних променів.
  • Хоча б раз на рік відвідуйте офтальмолога. У разі будь-яких змін у гостроті зору обов'язково звертайтесь до лікаря та не займайтесь самолікування.

 

Як можна відновити зір?

 

  • Пресбіопію можна вилікувати, імплантувавши мультифокальні інтраокулярні лінзи в очі хірургічним шляхом. Або ж зробити лазерну корекцію зору. Без супутніх захворювань вікова далекозорість коригується окулярами чи контактними лінзами, тому зовсім необов'язково робити операцію, якщо Ви до цього не готові.
  • При віковій макулярній дегенерації найкращих результатів можна досягти, якщо ситуація не є запущеною. Для покращення становища в око вводять ліки, що сповільнюють ріст новоутворених судин. Проте це лікування не відновить зір на 100%, більш того, іноді захворювання може продовжувати прогресувати.
  • Катаракту можна вилікувати лише хірургічним шляхом, замінивши кришталик.
  • Знизити внутрішньоочний тиск при глаукомі можна за допомогою медикаментів, проте це лише тимчасовий варіант. Ефективним методом вважається хірургічне втручання або лазерна терапія.

 

 

Вікова втрата зору — явище, яке, на жаль, є невідворотним. Проте можна його сповільнити, звісно, після консультації з офтальмологом. А якщо ж лікар виписав Вам рецепт на корекцію зору — запрошуємо до наших салонів оптики та інтернет-магазину Київлінза, де консультанти допоможуть обрати якісні та при цьому доступні окуляри чи контактні лінзи.