На жаль, не всі замислюються про вплив ультрафіолету на здоров'я очей, тим паче взимку, коли сонце не таке активне. Проте таке ставлення може призвести до непоправних наслідків. У цій статті розглянемо, чим так небезпечний ультрафіолет та чому потрібен захист від нього у будь-яку пору року.

 

Вплив ультрафіолету на очі

 

До сонячного світла входять 4 типи ультрафіолетових променів, що мають різну довжину хвиль: UVA (400-315 нм), UVB (315-280 нм) та UVC і UVV (280-100 нм). Найшкідливішими є UVC та UVV, проте більша їхня частина затримується в озоновому шарі атмосфери Землі. Але нині озоновий шар пошкоджений, тож і обсяг UVC променів, що досягають поверхні планети, є більшим, ніж раніше. Тому в сучасних умовах захист від ультрафіолету стає все більш актуальним. UVA промені, хоча й найменш небезпечні, але проникають глибоко в очі, що при довгостроковому впливі має негативні наслідки для зору.

 

На відміну від шкіри, що зазвичай найвразливіша у спекотні місяці, очі зазнають впливу ультрафіолету протягом усього року. При цьому взимку, якщо випав сніг, шкідливих променів стає навіть більше, адже сніг відбиває їх до 80%, тож їхня кількість майже подвоюється!

 

Дія ультрафіолету може бути непомітною одразу. Ефект від нього накопичується, що призводить до неприємних та непоправних наслідків. Гостре ураження можливе при сильному впливі, наприклад, якщо дивитися незахищеним оком на затемнення сонця. То які ж можливі наслідки для здоров'я очей?

  • Синдром сухого ока. Так, не лише користувачі контактних лінз можуть зіштовхнутись із ним. Під дією ультрафіолету знижуються кількість та якість слізної рідини, що призводить до сухості та інших неприємних симптомів. Проте при вчасному виявленні проблеми можна уникнути ускладнень. Головне звернутись до лікаря за допомогою та не забувати про краплі для зволоження очей.
  • “Снігова сліпота”. Симптоми цього захворювання проявляються не одразу. Після тривалого впливу сонячних променів можуть з'явитись сльозотеча, світлобоязнь, різкий біль всередині очей. Ймовірна навіть короткострокова втрата зору, який, однак, відновлюється після вчасного лікування. Але зміни, що відбулися всередині ока, є незворотними, тож і проблеми із зором можуть повертатись.
  • Птерігіум. Ця хвороба викликана тривалим впливом ультрафіолету, внаслідок якого кон'юнктива починає поступово наростати на поверхню рогівки та зрощуватись із нею. Зір починає погіршуватись тим сильніше, чим більше кон'юнктива закриватиме поверхню зіниці.
  • Кератит та кон'юнктивіт. Опік рогівки, сльозотеча, запалення, що охоплює не тільки рогівку, але й кон’юнктиву верхньої та нижньої повіки, дрібні виразки — все це наслідок цього захворювання. Кератокон'юнктивіт проходить дуже болісно та часто супроводжується бактеріальними інфекціями. Важливо вчасно звернутись до офтальмолога, адже є ризик втратити зір.
  • Катаракта. Серйозне захворювання, серед основних причин виникнення якого є також і дія ультрафіолету. Кришталик ока починає мутніти, зображення стає розмитим, можуть з'явитися двоїння в очах, погіршене сприйняття кольорів, кола навколо джерел світла. Розвиток катаракти призводить до втрати зору, тому потрібне вчасне лікування хвороби.

 

Особливої уваги заслуговує захист від ультрафіолету дитячих очей. Кришталик захищає сітківку від UVA променів, проте сам при цьому страждає від впливу сонця. Але якщо кришталик 30-річної людини пропускає до 10% променів, то у дитини 10 років до сітківки проникає до 75% ультрафіолету. Тому не варто нехтувати здоров'ям очей дитини та піклуватись про захист від сонця.

 

Як захистити здоров'я очей від ультрафіолету

 

Як же вберегти очі від негативної дії променів сонця? При виборі сонцезахисних окулярів обирайте лише ті, що містять позначку UV400. Це означає, що вони гарантують повний захист від сонця. Скляні лінзи навіть без спеціальних фільтрів затримують ультрафіолет, проте ми їх не рекомендуємо. Чому не варто обирати скляні лінзи розглянули тут.

 

Якщо Ви носите окуляри, що мають тонування без UV-фільтру, це лише нашкодить очам. Через затемнені лінзи зіниця розширюється, тож до сітківки крізь неї проникає більше ультрафіолету.

 

Якщо Ви потребуєте корекції зору, то варто обрати окулярні лінзи, що містять захист від ультрафіолету. Наприклад, Solente Joana 1.56 El Classico UV400, Solente Joana 1.67 AS El Classico чи Solente Samira 1.58 Prestige Plus UV. А лінзи Solente Joana 1.56 Santino El Classico, Solente Samira 1.58 Santino El Classico Aqua та Solente Samira 1.58 Santino EVO Prestige Plus UV є ще й фотохромами.

 

Усі контактні лінзи Solente, крім кольорових, також містять UV-фільтр. Вони, на відміну від окулярів, добре захищають рогівку від бічних променів, проте краще їх використовувати у парі із сонцезахисними окулярами, щоб захистити очі та зону навколо них повністю.

 

 

Захист від сонця важливий не тільки для нашої шкіри, але й очей. А фахівці інтернет-магазину та оптик Київлінза допоможуть обрати захист, що підійде саме Вам.