Якщо Ви носите окуляри, то коли останній раз їх змінювали? Можливо, саме час обрати нові? Чи у Вас одна пара на все життя? Давайте розберемо, як часто потрібно змінювати окуляри, та чому окуляри на роки — погана ідея.

 

Зміна гостроти зору

 

Як відомо, окуліста необхідно відвідувати хоча б раз на рік, особливо, якщо у Вас є проблеми із зором. Проте далеко не всі виконують це правило, навіть не підозрюючи, що вже потребують окулярів за новим рецептом. Дійсно, зазвичай у дорослих до 40 років зір тримається на одному рівні, проте не варто відкидати Ваші індивідуальні особливості, спосіб життя чи перенесені травми та захворювання, що впливають на гостроту Вашого зору.

 

Якщо Ви носите окуляри, що більше не підходять Вам за рецептом, Ви не обов'язково відчуватимете дискомфорт. Це тому, що при поступовій зміні сил діоптрій Вашого зору Ви звикаєте до того, яку картинку бачите, при цьому не помічаючи змін, що сталися. Ви втрачаєте якість зображення, навіть не підозрюючи про це. А якщо ж зміни відбулися істотні, то Ви помітите, що предмети стали розмитими, втратилась чіткість картинки. Ви можете почати мружитись, щоб побачити те, що раніше бачили без проблем у нових окулярах. І навіть можете почати відчувати полегшення, коли знімаєте їх.

 

Тому щорічне відвідування офтальмолога є обов'язковим, особливо після 40 років, щоб упевнитись, що Ваші окуляри все ще підходять Вам.

 

Зношування окулярів

 

Окуляри можуть псуватись навіть при найбільш дбайливому догляді. Про те, як подовжити строк їхньої експлуатації, писали тут. І ця проблема може спіткати не тільки тих, хто носить окуляри для корекції зору, а й власників сонцезахисних окулярів чи окулярів для комп'ютера.

 

Оправа може деформуватись, розтягнутись, втратити привабливий вигляд внаслідок подряпин. Вона може неправильно сидіти на Вашому обличчі, а отже й лінзи з діоптріями не матимуть правильного центрування стосовно Ваших зіниць, тому й бачити Ви будете гірше. Металеві елементи можуть окиснюватись, що теж не подовжує термін служби оправи. Лінзи також псуються із часом. Вони можуть подряпатись, особливо якщо Ви придбали окуляри із пластиковими лінзами без покриття, що зміцнює їх. Покриття, особливо, якщо воно неякісне, або були порушені правила з догляду, може облазити, що псує зовнішній вигляд лінз та їхню функціональність. Якщо лінзи торкаються Вашої шкіри, це також може вплинути на довговічність покриття.

 

Як би не здавалось, що окуляри не мають терміну експлуатації, але при постійному використанні вони все ж таки зношуються та вимагають заміни.

 

Розвиток технологій

 

Час не стоїть на місці, з'являються нові матеріали, більш якісні покриття та технологічні рішення тієї чи іншої проблеми. Не так давно скляні лінзи вважалися кращими за пластикові, а про прогресивні лінзи ще навіть не було уявлення. Якщо Ви носите одну й ту саму пару окулярів десятиріччями, то не отримуєте усіх переваг сучасної офтальмології.

 

Модні тенденції

 

Мода швидкоплинна, і те, що було актуальним минулого року, сьогодні може виглядати дивно. Звісно, не кожен слідкує за будь-якими змінами у моді. Особливо, якщо Ви обрали оправу більш класичного стилю. Але з роками вона може набридати, змінюватись смак, захочеться перемін в образі, а нові окуляри — це саме той аксесуар, що може кардинально змінити Ваш зовнішній вигляд. Крім того, з часом може змінюватись форма обличчя, і та оправа, що ідеально Вам пасувала, тепер може не виглядати так привабливо, або ж узагалі змінитись посадка на переніссі.

 

 

Як бачимо, окуляри — далеко не завжди вірний супутник на довгі роки. Офтальмологи рекомендують змінювати їх кожні 1-3 роки, особливо, якщо відбулись навіть найменші зміни у гостроті зору. А якщо Ви відчуваєте у них дискомфорт, то це показник необхідної термінової заміни окулярів. Якщо Ви вважаєте, що щорічна заміна — занадто витратно, то пропонуємо придивитись до асортименту оправ та лінз Solente, де Ви точно знайдете варіант, що буде Вам по кишені. Придбати їх можна в інтернет-магазині Київлінза або в одній з наших оптик, де Вам також безкоштовно перевірять зір.