Неправильна постава може мати вплив на увесь наш організм. І в тому числі на очі! У цій статті розберемо, як сутулість впливає на зір та чому так важливо дбати про здоров'я шийного відділу хребта.

 

Як постава впливає на зір?

 

Хребет — це опора нашого тіла, основа нашого організму. Його шийний відділ є своєрідною сполучною ланкою між мозком та тілом, через яку проходять кровоносні судини та нервові клітини. Будь-які зміщення у цій зоні, що відбуваються при неправильній поставі, затискають їх, що призводить до порушень у їхній роботі, погіршується притік крові. Внаслідок цього окремі органи не отримують достатньо поживних речовин. Одним із перших страждає зоровий аналізатор, що знаходиться у потиличній частині мозку.

 

Гострота зору залежить від сонної і хребетної артерій, що беруть початок в грудній порожнині, а їхня частина проходить в кістковому каналі. Тож при появі проблем із шийним відділом хребта практично завжди розвиваються і зорові порушення.

 

Шийний остеохондроз є достатньо поширеною проблемою, для якої характерні деформація в кістково-м'язовій системі та сполучних тканинах. Симптомами захворювання є часті головні болі, біль у спині, запаморочення, відчуття напруги у хребті чи очах, погіршення гостроти зору, відблиски чи плями перед очима, двоїння зображення, потемніння в очах. Схожі симптоми можуть мати і такі захворювання хребта, як сколіоз, кіфоз, протрузії в шийному відділі хребта, грижі шийного відділу.

 

Наслідки неправильної постави для зору

 

При зменшенні кровопостачання мозку та органів зору може розвинутись таке небезпечне захворювання, як глаукома, що при відсутності лікування призводить до втрати зору. Також знижується здатність до акомодації, або фокусування на різних відстанях, внаслідок спазмування очних м'язів. Через порушення кровотоку та обміну речовин зростає ризик дегенерації сітківки та катаракти. Здавлення судин та нервів також може спровокувати диплопію, або двоїння в очах, що може призвести до порушення рівноваги та координації руху. Гіпоксія потиличного відділу мозку має згубний вплив на зоровий нерв, внаслідок чого є вірогідність розвитку хвороби Клода Бернара-Горнера, що характеризується опущенням повік, зменшенням розміру зіниць, їхньої слабкою реакцією на світло.

 

Профілактика

 

Для того, щоб мінімізувати ризики розвитку проблем із опорно-руховим апаратом, не забувайте про прості, але важливі рекомендації:

 

  • Регулярно виконуйте розтяжку та інші фізичні вправи. Робіть перерви у роботі, що вимагає тривалого статичного положення тіла.
  • Дотримуйтесь збалансованого харчування.
  • Спробуйте відмовитись від шкідливих звичок.
  • Контролюйте свою позу протягом дня.

 

Поширеним є міф, що тривала робота за комп'ютером, гаджетом чи читання можуть призвести до різкого погіршення зору. Дійсно, у цей час зір напружується і зазнає впливу синього випромінювання. Проте шкідливі не стільки гаджети, скільки пози, у яких ми проводимо з ними час. Часто ми читаємо лежачи, сидимо за комп'ютером, обперши голову однією рукою, сидимо за смартфоном, опустивши голову у неприродному для шиї положенні. Саме це і призводить до зорових проблем, тому не забувайте стежити за положенням свого хребта, коли займаєтесь цими видами діяльності. А для того, щоб знизити вплив випромінювання, радимо використовувати окуляри із фільтром синього світла, наприклад з лінзами Solente Samira 1.58 Crystal Blue чи Solente Joana 1.61 AS Crystal Blue. Якщо Ви надаєте перевагу контактній корекції зору, то можете розглянути використання лінз Solente Joyce, вони також мають такий фільтр.

 

 

Зізнайтесь, що після прочитання цієї статті Вам закортіло випрямити спину та зайнятись своєю поставою. На жаль, проблеми з хребтом не проходять самостійно, тому при наявності порушень обов'язково проконсультуйтеся зі спеціалістом. А фахівці інтернет-магазину та оптик Київлінза радо Вам допоможуть підібрати засоби для корекції зору, якщо виникла необхідність у їхньому застосуванні.