Чи траплялись у Вас випадки, коли контактні лінзи починають мутніти? А може це трапляється з Вами регулярно і Ви не приділяєте цьому явищу достатньо уваги? Давайте розберемо, чому це відбувається та чи можна цьому зарадити.

 

Чому мутніють контактні лінзи?

 

Зазвичай контактні лінзи майже прозорі, часто виробники їх зафарбовують у ледь блакитний відтінок, щоб засіб можна було легко знайти у контейнері. Проте інколи лінзи починають набувати жовтуватого відтінку, при цьому впливаючи і на якість корекції зору. Чому це трапляється?

 

  • У контактних лінз є певний термін використання після відкриття. Якщо продовжувати ними користуватись після його закінчення, лінзи починають втрачати свої властивості, з них випаровується волога, вони стають мутними та менш еластичними.
  • Структура матеріалу лінз є пористою, а отже у неї можуть забиватись забруднення. Якщо Ви схильні до сильного утворення білкових відкладень, то з часом розчини для очищення перестають справлятись зі своїм завданням і лінзи поступово стають більш забрудненими, їх доводиться змінювати раніше за термін, що вказує виробник.
  • З попереднього пункту випливає, що при недостатній гігієні контактні засоби швидше стають непридатними. У них забиваються пил, косметичні засоби, природні відкладення з очей тощо, тому при недотриманні правил гігієни лінзи швидше стануть мутними.
  • Якщо Ви працюєте у пильному приміщенні, то Вам доведеться частіше проводити глибоку чистку контактних засобів, інакше вони швидко зіпсуються.
  • Якщо Ви знаходитесь у сухому приміщенні і не використовуєте краплі для очей, то лінза пересихає і втрачає свою еластичність, що позначається на її прозорості та оптичних властивостях.
  • Сон у контактних лінзах, що не призначені для цього, також призводить до їхнього пересихання.
  • Наявність захворювань очей та навіть ГРВІ негативно впливає на властивості контактної оптики. Уважно ознайомтесь із протипоказаннями до носіння МКЛ, перш ніж користуватись ними.

 

Чи можна використовувати лінзи, що помутніли?

 

Використання лінз, що стали менш прозорими, не тільки спричиняє дискомфорт своєму власнику, але й може нанести шкоду очам. Окрім зниження якості зображення, мутні лінзи є сприятливим осередком для розмноження хвороботворних бактерій, адже на них вже зібралось немало білкових та ліпідних відкладень. Чим довше Ви носите такі засоби, тим вищий ризик розвитку інфекційних захворювань.

 

Крім того, відкладення, що забиваються у пори лінзи та роблять її мутною, не дають кисню потрапити до поверхні рогівки, тож збільшується вірогідність появи гіпоксії.

 

Як уникнути помутніння лінз?

 

  • Сумлінно дотримуйтесь рекомендацій виробника щодо режиму носіння та заміни контактних засобів.
  • Якщо засоби починають мутніти раніше, ніж виробник рекомендує їх змінювати, придивіться до лінз із меншим режимом заміни та зверніться до офтальмолога, щоб він визначив причину інтенсивного утворення білкових чи ліпідних відкладень.
  • Для зберігання контактної оптики використовуйте лише спеціальні розчини з хорошими термінами придатності.
  • За необхідності, особливо, якщо Ви використовуєте лінзи на місяць чи довше, використовуйте пероксидні розчини чи очисники ультразвуком для більш інтенсивного очищення.
  • Дотримуйтесь правил гігієни: обов'язково мийте руки та сушіть їх за допомогою паперових рушників перед надяганням та зняттям лінз, надягайте засоби лише до нанесення макіяжу і знімайте до його змиття. Не допускайте потрапляння косметичних засобів на поверхню лінз, а під час розпилення продукції в аерозолі закривайте очі.
  • Не користуйтесь контактними засобами, якщо Ви нездужали.
  • Використовуйте краплі для зволоження при перших симптомах синдрому сухого ока.

 

 

Загалом при правильно підібраній контактній оптиці, дотриманні рекомендацій виробника та правил гігієни помутніння лінз буде маловірогідним. Не продовжуйте носити пару, що вже помутніла, краще купіть нову, наприклад від ТМ Solente, а у мережі оптик Київлінза на них часто цікаві пропозиції. Так Ви не лише зекономите кошти, але й збережете здоров'я очей. Якщо ж при дотриманні усіх вищезгаданих рекомендацій проблема не зникає, зверніться до офтальмолога, адже це може свідчити про розвиток захворювань органів зору.