Якщо Ви тільки починаєте носити свої перші окуляри, або ж змінюєте їх на нову пару, то можете зіштовхнутися із проблемами адаптації до них. Це доволі розповсюджене явище, тож не потрібно цього лякатися. А ми допоможемо розібратися у причинах цієї проблеми та як можна прискорити звикання до нових окулярів.

 

Які проблеми виникають при переході на нові окуляри?

 

Коли Ви отримуєте свої окуляри, виготовлені спеціально для Вас за рецептом офтальмолога, то сподіваєтесь, що в них миттю ж одержите відмінний зір. Натомість же розчаровано помічаєте, що не отримали бажаного, навпаки, старі окуляри можуть здаватись більш зручними.

 

Серед перешкод до ідеального зору можуть бути:

  • викривлення зображення, коли предмети деформовані чи розфокусовані;
  • проблеми із визначенням відстаней до предметів;
  • стомленість очей;
  • головний біль, нудота.

 

Чому виникають проблеми з адаптацією?

 

Перша думка, яка може виникнути при примірці нових окулярів: “Вони мені не підходять!”. Звісно, є вірогідність, що лікар-офтальмолог виписав хибний рецепт, або ж сталася помилка при виготовленні окулярів, та й має місце заводський брак. Проте найчастіше проблема полягає у тому, що очі мають звикнути до нової пари.

 

Розглянемо основні причини, що не дозволяють миттєво насолоджуватись ідеальним зором у нових окулярах:

  • Велика різниця діоптрій. Якщо у Вас сильно змінився рецепт, а Ви до цього ходили в окулярах, виготовлених за старим рецептом, то для адаптації до лінз із новими діоптріями має пройти час.
  • Якщо Ви обираєте інакшу форму чи розмір оправи, то змінюється і поле Вашого зору. Це особливо помітно на лінзах сферичного дизайну та великих діоптріях.
  • Якщо Ви змінюєте асферичні лінзи на сферичні, чи навпаки. Після тривалого користування лінзами певного дизайну, Ви звикаєте до деяких викривлень зображення (або їх відсутності), і мозку важко швидко переналаштуватись на нову картинку, що він отримує.
  • Лінзи, що містять більше однієї діоптрії, такі як біфокальні чи прогресивні, мають свої особливості користування та вимагають більше часу для переналаштування мозку.
  • Для того, щоб звикнути до нових окулярів, потрібно ними користуватись! Якщо Ви постійно звертаєтесь до Вашої старої пари, то процес адаптації значно сповільнюється.
  • Якщо у Вас присутні супутні захворювання, то також є вірогідність, що Вам буде складно звикнути до нових окулярів. Наприклад, при катаракті неможливо відкоригувати зір за рахунок окулярів, тому варто спочатку звернутися до офтальмолога та пройти лікування.

 

Як допомогти собі адаптуватись?

 

Для максимально комфортного переходу на нові окуляри необхідно, в першу чергу, набратись терпіння, та розуміти, з якими викликами Ви можете зіштовхнутись. А ми надамо Вам рекомендації, як полегшити цей процес:

  • За можливості повністю відмовтеся від використання старих окулярів.
  • Для того, щоб подивитися в сторону, повертайте голову, замість того, щоб переводити погляд. Потренуйтесь на предметах поряд.
  • Намагайтесь фокусувати зір на різних відстанях. Тренуйтесь у спокійній обстановці, щоб Вам нічого не заважало.
  • Якщо є така можливість, краще перші кілька днів носити нові окуляри лише вдома. Робіть у них звичні хатні справи, це пришвидшить процес адаптації у комфортних умовах.
  • Якщо відчуваєте дискомфорт, робіть перерви кожні 20-30 хвилин, поступово збільшуючи час носіння окулярів.
  • Бажано, щоб Вас хтось супроводжував у перший похід на вулицю в нових окулярах.
  • Якщо у Вас прогресивні лінзи, то, коли Ви йдете сходами, злегка опустіть голову, щоб очі дивились на них через зону середніх відстаней.
  • Перед тим, як сісти за кермо, Ви маєте бути впевнені, що достатньо звикли до нових окулярів. Тож спочатку виконайте усі наведені вище вправи.

 

Скільки часу займає адаптація?

 

Важко відповісти, скільки саме часу у Вас займе процес адаптації до нової пари окулярів, адже це дуже індивідуально. Він може тривати як кілька годин, так і, в окремих випадках, цілий місяць. Але зазвичай це займає від 2-х днів, до трьох тижнів.

 

Час до повного звикання залежить від того, наскільки сильно новий рецепт на окуляри відрізняється від старого, чи носили Ви раніше окуляри взагалі, а також від Вашого віку та наявності супутніх захворювань. Якщо протягом тижня Ви все ще відчуваєте негативні реакції, то потрібно звернутись до лікаря, щоб він пересвідчився у правильності виписаного рецепту, чи відповідають йому окуляри, та чи немає захворювань, що перешкоджають адаптації.

 

 

Процес пристосування до нових окулярів — справжня праця, що винагороджується ідеальним зором. Завітайте до наших оптик Київлінза, де фахівці зроблять безкоштовну перевірку зору та проконсультують щодо нюансів адаптації конкретно у Вашому випадку. Або зверніться до інтернет-магазину, де зможете підібрати лінзи та оправу Solente, якщо Ви вже маєте рецепт від свого лікаря.