Чи можна спати в контактних лінзах? Напевно, кожен користувач цих офтальмологічних засобів хоч раз задавався таким питанням. Деякі люди регулярно не ночують вдома, хтось просто відчуває сильну втому наприкінці дня та ліниться зняти лінзи, а дехто не проти подрімати у громадському транспорті по дорозі на роботу. Тож наскільки безпечний сон у лінзах? Давайте розберемось у цьому питанні.

 

Нічний сон у лінзах

 

Рогівка наших очей потребує кисню для нормального кровообігу. Під час сну кількість кисню, що надходить до очей, знижується через закриті повіки. Якщо ж ми додамо ще один шар у вигляді лінзи, то повітря майже припинить надходження до очей. Нестача кисню може призвести до появи різноманітних хвороб, що не обов'язково проявлять себе одразу. Почервоніння очей, печіння та розмноження інфекцій через зниження бар'єрних функцій — лише частина наслідків гіпоксії.

 

Варто зазначити, що деякі виробники контактних лінз заявляють, що в їхніх лінзах можна спати. Стосується це, зазвичай, силікон-гідрогелевих лінз, адже вони мають високі показники киснепроникності. Наприклад, у Solente SITARA цей показник становить 190.00 Dk/t, а у Solente IMPERO — 187.50 Dk/t. Дійсно, такі високі показники спокушають до того, щоб пропустити вечірній етап зняття та очищення лінз та одразу піти спати. Якщо Ви не спите у таких лінзах регулярно та знімаєте їх для очищення хоча б раз на кілька днів, то періодично в них можна спати за відсутності наявних у Вас хвороб. Але за можливості будь-які лінзи варто знімати для того, щоб очі відпочили від сторонніх предметів на них.

 

Що стосується гідрогелевих лінз, то в них не можна спати ні в якому разі! Особливо це стосується кольорових лінз, адже пігмент на них ще більше блокує доступ кисню до рогівки. Ці засоби не призначенні для носіння протягом тривалого часу, адже не мають значних показників киснепроникності.

 

Денний сон

 

Якщо ж Ви полюбляєте нетривалий денний сон, то є припустимим поспати у лінзах не більше, ніж 2 години на день, якщо це не стане Вашою звичкою. Обов'язково після денного сну треба закапати очі краплями для контактних лінз, щоб зняти неприємні відчуття та зволожити очі.

 

Наслідки сну в лінзах

 

Окрім гіпоксії, сон у лінзах небезпечний тим, що вони не очищуються та на їхній поверхні продовжують розмножуватись мікроорганізми. Також і око, і лінза не отримують достатньо зволоження через те, що Ви не моргаєте та не змочуєте лінзу сльозою. Око може травмуватися під час сну у лінзі, з'явитися виразки рогівки, мікротріщини, що вразливі до інфекцій. Розпливчатий зір, відчуття піску в очах, чутливість до світла, біль — лише частина неприємних наслідків сну у лінзах, що не призначені для такого використання.

 

Якщо Ви заснули у контактних лінзах

 

Якщо Ви заснули у лінзах, що призначені лише для денного носіння, то зранку Ви будете відчувати сухість. В першу чергу, перед тим, як їх зняти, необхідно зволожити очі краплями. Ні в якому разі не використовуйте для цього воду! Обережно зняти лінзи та зробити перерву у використанні цих офтальмологічних засобів хоча б на кілька годин. Якщо лінза прилипла до рогівки через брак зволоження, потрібно знову використати краплі та трохи почекати. В такому випадку не варто намагатися здерти лінзи з очей. При появі будь-яких неприємних відчуттів обов'язково зверніться до лікаря!

 

Рішення проблеми

 

Якщо Ваш спосіб життя передбачає частий сон поза домом, то варто звернути увагу на дорожні набори, у які Ви зможете покласти Ваші лінзи під час сну, або ж одноденні контактні лінзи, які не потрібно зберігати протягом ночі. А у одноденних лінзах SOLENTE Impero 1-DAY та SOLENTE Daliya 1-Day ще й денний сон буде більш безпечним, адже ці лінзи виготовлені із “дихаючого” силікон-гідрогелю.

 

 

Якщо Ви дотримуєтесь режиму носіння лінз, що зазначений виробником, вчасно їх знімаєте, не забуваєте якісно їх очищати та даєте очам відпочити від них, то уникнете більшості проблем при використанні контактних офтальмологічних засобів. Не нехтуйте власним здоров'ям!