Якщо Ви хоча б раз користувались контактними лінзами, то знаєте, що вони мають свій термін експлуатації, який зазначається виробником на упаковці. Але наскільки сумлінно Ви дотримуєтесь інструкцій від виробника? Чи переношували Ви лінзи у цілях економії, або ж через те, що Вам і досі комфортно у старій парі? Варто відверто відповісти собі на ці питання та замислитись про можливі наслідки.

 

То чому ж лінзи мають термін експлуатації? Матеріал, із яких виготовляють м'які контактні лінзи, має пористу структуру, особливо це стосується силікон-гідрогелю. Ці пори необхідні для того, щоб кисень надходив до рогівки ока. Але з часом, як би Ви ретельно не доглядали за лінзами, вони починають забиватися брудом та білковими відкладеннями, таким чином змінюючи властивості матеріалу Ваших офтальмологічних засобів.

 

Поступово лінзи стають більш жорсткими, вони вже не так комфортно сидять на очах, починають відчуватися, як чужорідне тіло. З часом вони можуть змінити свою форму, стають більш мутними, погіршується зір. Через недостатню проникність кисню існує високий ризик виникнення гіпоксії, симптоми якої не одразу помітні. Можуть виникати запалення рогівки або ж алергічні реакції.

 

Навіть при належному догляді за лінзами з часом вони будуть змінювати свої властивості. А при недостатньому очищенні можуть навіть не прослужити Вам протягом усього зазначеного виробником часу! Навіть якщо Ви використовували лінзи з терміном заміни 1 місяць всього один раз протягом цього періоду, то це не привід користуватися ними і далі. Адже вже з першого застосування на них починають розмножуватись мікроорганізми та втрачається така необхідна для їхньої структури волога.

 

Навіть якщо Вам усе ще комфортно у Вашій старій парі лінз, це не означає, що їх можна носити довше їхнього терміну експлуатації. Те, наскільки Вам у них зручно, поняття суб'єктивне, що не знижує ступінь того, наскільки лінзи насправді забруднені.

 

Пам'ятайте, що здоров'я Ваших очей коштує дорожче, аніж нова пара лінз!