Сучасні оптики пропонують вирішення майже будь-яких проблем із зором. Для цього окуляри або ж контактні лінзи підбираються лікарем індивідуально згідно із Вашими потребами. Зараз виробники оптичної продукції пропонують широкий асортимент окулярних лінз. Давайте розглянемо, які вони бувають та чим відрізняються.

 

Матеріал оптичних лінз

 

В першу чергу при виборі окулярів варто звернути увагу на матеріал, з якого виготовлена лінза. Скло — міцне та більш стійке до подряпин у порівнянні із пластиком. Але воно є доволі травматичним, адже при, наприклад, падінні скло може розбитися. Саме тому для дітей, водіїв та спортсменів кращим вибором стануть пластикові лінзи, що є менш травматичними. Також пластик — це більш легкий матеріал, що зменшує тиск окулярів на перенісся, та дозволяє застосувати його у парі із оправою будь-якої форми. Головний недолік таких лінз — схильність до утворення подряпин, але цю проблему можна зменшити завдяки нанесенню спеціального покриття.

 

Дизайни лінз для окулярів

 

Оптичні лінзи за дизайном бувають сферичні та асферичні. Сферичні більш прості у виробництві, проте мають властивість деформувати зображення по краям лінзи. Окрім того, вони спотворюють риси обличчя того, хто носить такі окуляри, тобто при плюсовій корекції створюється ефект непропорційно великих очей, а при мінусовій — маленьких. Асферичні ж лінзи більш комфортні в експлуатації, адже зображення, яке ви отримуєте, практично не має викривлення. Вони більш тонкі та не спотворюють Вашу зовнішність. Проте їх важче виготовити, тож і їхня вартість буде вищою.

 

Типи лінз за призначенням

 

В залежності від функціонального призначення виділяють такі окулярні лінзи:

  • Афокальні — це лінзи для людей, що не потребують корекції зору. Вони використовуються в окулярах для роботи за комп'ютером, сонцезахисних чи іміджевих окулярах.
  • Монофокальні — мають лише одну оптичну силу по всій поверхні. Використовуються при виготовленні окулярів за простим рецептом, коли потрібна корекція короткозорості, далекозорості чи астигматизму.
  • Біфокальні — лінзи, що мають різну силу діоптрій. Вони призначені для людей, що потребують корекції зору як вдалину, так і зблизька. Верхня частина таких лінз призначена для корекції мінусового зору, а нижня — для читання. Таким чином у людей із віковою далекозорістю відпадає необхідність у двох парах окулярів. Проте наразі ці лінзи вважаються застарілими, адже вони спотворюють зовнішній вигляд нижньої повіки за рахунок плюсової корекції, а перехід між різними діоптріями є доволі різким, що створює незручності у користуванні.
  • Прогресивні — більш сучасний варіант біфокальних лінз. Їх також називають мультифокальними, адже вони мають більше двох діоптрій. У них м'який перехід між зонами для далі та ближнього зору, що забезпечує більший комфорт у використанні та більш естетичний зовнішній вигляд.
  • Офісні — це мультифокальні лінзи, що корегують зір на близьких та середніх відстанях, тобто є зручними у використанні в межах приміщення. Звичайні мультифокальні лінзи можуть не давати необхідної чіткості зору на середніх відстанях, тож офісні лінзи забезпечують це за рахунок зони для далі. Але на вулиці в них ходити не варто, адже вони не забезпечують хороший зір на великих відстанях від 5 метрів.

 

Окрім того, додатково використовуються різноманітні покриття:

  • фотохромне — змінює забарвлення на більш темне при сонячному світлі та знову стає прозорим у приміщенні;
  • поляризаційне — зменшує відблиски до очей від гладких поверхонь, такі як сніг, вода, мокрий асфальт тощо;
  • захист від синього світла — для захисту очей від шкідливого синього спектру при тривалій роботі за комп'ютером.

 

 

Ми розібрали основні види окулярних лінз. Сподіваємось, тепер Вам буде простіше обрати саме ті, що будуть задовольняти усі Ваші потреби. Але не забувайте дотримуватись рекомендацій офтальмолога!