Контактні лінзи — індивідуальний засіб, що торкається рогівки нашого ока. Така щільна взаємодія часто породжує запитання: “Чому одні лінзи ідеально мені підходять, а в інших я відчуваю дискомфорт?”. У цій статті розберемо, які характеристики м'яких контактних лінз впливають на комфорт та толерантність до них.

 

Матеріал контактних лінз

 

М'які контактні лінзи бувають гідрогелеві та силікон-гідрогелеві. Основна їхня відмінність полягає у показниках вмісту вологи та здатності пропускати кисень. Перший вид лінз має відносно невелику киснепроникність при дещо вищій вологомісткості у порівнянні із другим. Тож коли на рогівці знаходиться гідрогелева лінза, особливо у приміщенні з низькою вологістю чи після тривалої роботи за комп'ютером, око не отримує достатню кількість кисню, що може призвести до сухості, відчуття стороннього тіла чи гіпоксії. Тож якщо Ви схильні до виникнення синдрому сухого ока, варто розглянути користування силікон-гідрогелевими лінзами.

 

Окремо виділимо використання кольорових лінз. Зазвичай вони пропускають ще менше кисню, ніж прозорі, тому в них не рекомендують ходити довше, ніж 4 години без використання крапель.

 

Режим заміни

 

Лінзи бувають із різним строком носіння — від 1 дня до 12 місяців. Чим довше можна носити одну пару лінз, тим менш видатні у них будуть характеристики. Засоби, які можна носити довше 1 місяця виготовляються із гідрогеля, про недоліки якого ми вже поговорили. А чим же відрізняються лінзи на 1 день та на місяць?

 

Одноденні лінзи чудово підходять тим, хто має схильність до алергій, запальних хвороб очей, накопичення білкових та ліпідних відкладень. Використовуючи лінзи на місяць, маючи при цьому зазначені проблеми, Ви ризикуєте отримати ускладнення та загострити дискомфортні відчуття.

 

Дизайн краю лінз

 

Краї лінз бувають гострі та заокруглені. Засоби з першим видом краю більш комфортні у використанні, але другі забезпечують краще зволоження сльозою під лінзою. Можливо, якщо Ви відчуваєте дискомфорт у своїх лінзах, необхідно змінити їх на лінзи з іншим типом краю.

 

Дизайн поверхні лінз

 

Контактні офтальмологічні засоби також бувають сферичні та асферичні. У асферичних ширша оптична зона та менше спотворень на периферії. Тому якщо Вам необхідна корекція великої оптичної сили, асферичні забезпечать гарний зір навіть при погляді у різні сторони, особливо у сутінках, коли зіниці розширені. Крім того, вони тонші, що також впливає на ступінь комфорту при великих діоптріях.

 

Радіус кривизни

 

Зазвичай лінзи бувають з кривизною внутрішньої поверхні від 8.3 до 8.8. Цей показник впливає на те, наскільки комфортно лінза буде відчуватись на оці. Як правило, незначні відхилення (у межах 0.2) від кривизни рогівки не відчуваються. Для того, щоб визначити, яка кривизна Вам необхідна, потрібно звернутись до офтальмолога, що визначить її за допомогою автокератометра або кератотопографа. Якщо кривизна лінзи занадто маленька для Вашого ока, то вона буде здавлювати його, заважати циркуляції слізної рідини, можуть виникнути ерозія рогівки, кератит тощо. Якщо велика — лінза постійно сповзатиме, адже погано прилягатиме до рогівки. Постійний рух офтальмологічного засобу по поверхні ока також призводить до виразок та кератитів. Але виробники намагаються створювати лінзи з такою кривизною, що добре сяде на більшу кількість користувачів.

 

Діаметр лінзи

 

Діаметр контактного засобу впливає на його посадку. Чим він більший, тим більш вільно лінза сидітиме на оці. Але якщо він буде завеликий, то лінза буде занадто рухомою. Якщо ж замалий, коли краї лінзи знаходяться у зоні лімба, тобто краю райдужки, тож буде порушене кровопостачання рогівки. Необхідний Вам діаметр підбирається у офтальмолога або у кабінеті оптометриста.

 

Товщина лінзи

 

Товщина лінзи залежить від вмісту води у ній, розміру оптичної зони, а також Вашого рецепту. Лінзи для корекції далекозорості більш товсті по центру та тонші на краях. Контактні засоби з мінусовими діоптріями, навпаки, тонші посередині та товщі ближче до краю. Чим більша діоптрія, тим відчутніша для ока стає різниця у товщині, особливо при короткозорості, коли більш товсті краї лінзи торкаються повік, коли Ви кліпаєте.

 

Алергічні реакції

 

Ми усі унікальні, тому ніхто не відміняв алергічні реакції на матеріал лінз або ж на буферний розчин. І хоча виробники створюють їх максимально гіпоалергенними, на жаль, ніхто не може дати 100% гарантію того, що реакції не відбудеться.

 

Але не завжди проблема дискомфорту криється у неправильно підібраних лінзах. При недбалому за ними догляді чи наявності захворювань також можуть виникнути неприємні відчуття.

 

 

Як бачимо, чинників, що впливають на комфортну посадку лінзи, досить багато. Тож якщо Ви зіштовхнулись із проблемою підбору контактних офтальмологічних засобів, запрошуємо до оптик Київлінза, де професійні оптометристи зможуть Вам допомогти. А консультанти нашого інтернет-магазину підберуть лінзи серед асортименту українського бренду Solente.