Обираючи оправу для окулярів, недостатньо звертати увагу лише на естетичну складову та чи пасує вона Вам. Важлива також її будова — повнообідкова, напівобідкова чи безобідкова, адже вони мають свої особливості. Найбільше нюансів є у останніх, тож у цій статті детально розглянемо, чим вони вирізняються серед інших оправ.

 

Види оправ за будовою

 

Повнообідкові оправи мають рамку, або обідок, що повністю охоплює краї лінзи. Рамки міцно фіксують їх, а з'єднуються між собою містком. Напівобідкові мають обідок лише зверху чи знизу, вони слугують опорою між містком та завушниками. Часто лінзи кріпляться до таких оправ за допомогою нейлонової жилки. У безобідкових рамка відсутня, а лінзи кріпляться до завушників та моста за допомогою гвинтів чи силіконових втулок. Це специфічна оправа, що дає можливість зробити окуляри максимально непомітними на обличчі, але при цьому її конструкція має своєрідні властивості.

 

Особливості безобідкових оправ

 

Для того, щоб отримати повне задоволення від користування окулярами з такою оправою та не розчаруватися, необхідно знати її особливості:

  • Завдяки тому, що матеріалу для її виготовлення використовується менше, то й вага її буде нижча. Якщо повнообідкові оправи тиснуть на Ваше перенісся та спричиняють цим дискомфорт, то спробуйте безобідкову, щоб зробити окуляри легшими.
  • Внаслідок того, що лінзи не огорнуті рамкою, забезпечується максимальний периферійний огляд. Окрім того, такі оправи легше вибрати, адже увесь декор, або ж його відсутність, припадає лише на міст та завушники.
  • Так як лінзи тримаються лише за допомогою гвинтів, на них збільшується навантаження. Зростає ризик їх пошкодити під час експлуатації. Зазвичай для таких оправ обирають лінзи з більш міцного матеріалу, адже вже при встановленні вони мають пройти випробування на стійкість, коли у них просвердлюються отвори для кріплень.
  • Знімати чи надягати такі окуляри необхідно лише тримаючись за обидва завушники. Якщо Ви будете це робити, тримаючись рукою за один завушник, то він почне розгойдуватись і оправа деформується. Звісно, повнообідкові також варто знімати чи надягати, тримаючи їх двома руками, але безобідкові ще вразливіші у цьому питанні.
  • Навіть при максимально дбайливому використанні гвинтики з часом можуть розхитуватись та розкручуватись. Але це не є великою проблемою, адже можна віднести їх майстру, що підкрутить їх, або ж придбати спеціальну викрутку, що дозволить відкоригувати оправу самостійно.

 

Коли варто відмовитись від безобідкових оправ

 

На жаль, не завжди усі наші бажання можна задовольнити. Іноді, як би Вам не хотілось, але краще відмовитись від безобідкових оправ на користь повнообідкових, наприклад, напівпрозорих пластикових, що також будуть невагомо виглядати на обличчі:

  • Товсті лінзи. Якщо у Вас великі діоптрії, то оправи без рамки Вам можуть не підійти. Ці лінзи не тільки виглядають більш масивно, що зводить нанівець витонченість такої оправи, але й сильніше розгойдують кріплення. Повнообідкові краще фіксують товсті лінзи та приховують їхню масивність, завдяки чому образ виглядатиме тендітнішим. Звісно, можна обрати більш дорогі лінзи з потоншенням, але чи можна встановити їх у безобідкову оправу потрібно вирішувати у конкретному випадку.
  • Як і у минулому випадку, лінзи для корекції астигматизму також краще встановити у повнообідкову оправу, адже вони доволі товсті та гвинтики швидше розкрутяться, тому може змінитися кут лінзи.
  • Якщо Ви не готові до дбайливого ставлення до окулярів, варто обрати інші варіанти оправ. Так як лінзи відкриті, вони більш вразливі до пошкоджень та забруднень. Необхідно буде чистити їх навколо гвинтиків та оберігати від сколів. Як зберегти гарний стан окулярів на довший час, розповіли у цій статті.

 

 

Окуляри з безобідковими оправами, особливо від українського бренду Solente, виходять дуже тендітними та невагомими. Зверніться до інтернет-магазину Київлінза, щоб замовити окуляри за Вашим рецептом, або ж запрошуємо відвідати одну з наших оптик, де Вам також безкоштовно перевірять зір та проконсультують щодо вибору оправ.