Зима в Україні — справжнє випробування для всього нашого організму. Морози, сухі приміщення через опалення, відсутність достатньої кількості сонця для природного отримання вітаміну D приносять мало користі. А як щодо наших очей? Як вберегти їхнє здоров'я? Та чи потрібен засобам для корекції зору особливий догляд на цей період? Розглянемо відповіді на ці питання нижче у цій статті.

 

Окуляри для зору взимку

 

Якщо взимку для корекції зору Ви надаєте перевагу окулярам, то з високою ймовірністю мали справу із запотіванням окулярних лінз, коли заходите в тепло після морозу. Це неприємне відчуття, на жаль, не вдасться усунути повністю, проте можна суттєво зменшити його прояв. Нанесення гідрофобного покриття, як у більшості лінз Solente Samira, допомагає відштовхувати воду, тож краплі на їхній поверхні не будуть затримуватись довго. Також існує безліч лайфхаків, наприклад, обробити лінзи рідким милом, щоб вони не запотівали. Проте ми рекомендуємо використовувати спеціальні спреї, щоб бути впевненим у безпеці цього розчину для окулярних лінз. І не забувайте, що не можна протирати їх одягом, використовуйте для цього лише спеціальну серветку.

 

Взимку, коли на вулиці сніг чи мокрий асфальт відбивають яскраві сонячні промені, створюється додаткове навантаження на очі. Щоб усунути цей ефект, можна придбати поляризаційні окуляри. Особливо актуальним цей варіант буде для водіїв, а також тих, хто проводить багато часу на вулиці, наприклад, рибалки.

 

Не можна забувати й про негативний вплив ультрафіолету. Так, сонце взимку не таке активне, як у літній період, але це не означає, що можна нехтувати захистом від ультрафіолету, адже він діє на нашу рогівку протягом усього року. Лінзи для окулярів Solente Samira 1.58 Prestige Plus UV містять захист від ультрафіолетових променів до 400 нм. Це гарантує безпеку для здоров'я Ваших очей. А лінзи Solente Samira 1.58 Santino El Classico Aqua та Solente Samira 1.58 Santino EVO Prestige Plus UV мають ще й фотохромні покриття, що затемнюються під дією сонячних променів. Якщо ж по певним причинам Ви не бажаєте мати окуляри-фотохроми, або ж затонувати лінзи з діоптріями, то можна придбати окуляри з кліпонами. Кліпони — це спеціальні накладки, що за кілька секунд кріпляться чи знімаються з оправи завдяки магнітній фіксації чи затискачам. З ними окуляри виглядають, наче звичайні сонцезахисні, і при цьому під темними лінзами знаходяться прозорі з діоптріями.

 

Контактні лінзи в зимовий період

 

Можливо, хоч раз у Вас виникали сумніви щодо того, чи можна носити контактні лінзи у морозну погоду? Чи не примерзнуть вони до рогівки та не спровокують серйозних проблем? Відповідь однозначна — ні. Навпаки, контактні лінзи — чудова заміна, якщо Вам набридло, що Ваші окуляри постійно запотівають. Лінзи ніяк не можуть замерзнути, доки вони знаходяться на очах, адже навіть у суворі морози температура у цій ділянці не опускається нижче 36°С. В очах достатньо кровоносних судин, що зігрівають їх. Повіки також закривають значну частину очей та захищають їх від перемерзання. Склад сльози, що огортає очі, містить солі та білки, які знижують температуру замерзання у порівнянні зі звичайною водою. Однак якщо Ви несете лінзи по вулиці у блістері, краще помістити їх під верхній одяг, щоб температура зберігання не була нижча за ту, що вказана виробником на упаковці.

 

Якщо Ви зіштовхнулися із застудою, то варто пам'ятати, що інфекція часто вражає слизові оболонки не тільки носа та горла, а й очей. У такому випадку варто тимчасово відмовитись від користування контактною корекцією зору. Продовження використання лінз під час недуги не тільки принесе суттєвий дискомфорт, як-от сухість, почервоніння очей, а й погіршить Ваш стан, адже використання однієї й тої самої пари лінз на хворих очах призводить до активного розмноження хвороботворних бактерій. Якщо ж Ви ніяк не можете відмовитись від контактних лінз, то варто розглянути використання одноденних засобів, або ж очищення за допомогою пероксидних розчинів. Але краще перечекати цей період до повного одужання.

 

Опалення приміщень суттєво висушує повітря, що негативно позначається не тільки на нашій шкірі чи волоссі, але й на слизових оболонках. Очі навіть без використання контактних лінз відчувають нестачу вологи взимку, особливо під час роботи за комп'ютером. Тож варто використовувати зволожувачі повітря, не забувати про провітрювання приміщення, пити достатньо води, а також використовувати краплі. Перед виходом на вулицю краще закрапувати очі не пізніше, ніж за 30 хвилин. Зверніть увагу, щоб вони були сумісні із Вашими контактними лінзами. Більшість крапель з аптеки, що призначені саме для лікування очей, не можна використовувати разом із лінзами.

 

Якщо Ви турбуєтесь про захист очей від ультрафіолету, то можна придбати контактні лінзи, що містять такий фільтр. Наприклад, усі лінзи Solente, крім кольорових, мають таку перевагу.

 

 

Зима — непростий період для здоров'я очей. Але з дотриманням рекомендацій професіоналів Київлінза ми впевнені, що Ви зможете пройти його максимально легко.