Сучасна людина проводить досить багато часу за комп'ютером чи смартфоном. А якщо Ви працюєте за екраном, то Ваші очі отримують вплив від монітора протягом більше 4 годин на день. Саме для таких випадків і були створені окуляри для роботи за комп'ютером. Розглянемо, в чому їхня особливість та чи дійсно вони такі необхідні, чи це лише маркетинговий хід?

 

Вплив сучасних моніторів на очі

 

Сучасні монітори мають далеко не таке агресивне випромінювання, як раніше. Але це не означає, що вони не мають впливу на наші очі та організм в цілому. Для того, щоб зображення на екрані було яскравим та контрастним, використовується технологія, при якій інтенсивність випромінювання підвищується до 420-450 нм. Таке випромінювання незвичне для людського ока. Внаслідок такого мерехтіння перенапружуються м'язи очей, з'являється головний біль, так як мозок намагається обробити отриману інформацію, можуть розпочатися незворотні зміни сітківки.

 

Шкідливе синє світло має властивість знижувати концентрацію мелатоніну в організмі, тож можуть з'являтися проблеми із засинанням, а також скарги на швидку втомлюваність, погіршення психофізіологічного стану та гормональний дисбаланс.

 

Окрім того, людина, що сфокусована на зображенні на моніторі, не лише напружує м'язи очей, але й зменшує частоту моргання. Внаслідок цього з'являється дискомфорт, що супроводжується відчуттям сухості, почервонінням, сльозотечею, болем в очах, помутнінням картинки.

 

Профілактика КЗС

 

Описані вище симптоми є ознаками комп'ютерного зорового синдрому, або КЗС, що значно знижує якість життя сучасного користувача гаджетами. Що ж робити, щоб запобігти утворенню таких негативних наслідків? Наведемо найголовніші правила:

  • розмістіть монітор на дистанції 50-60 см від очей;
  • робіть паузи, якщо Ви довго працюєте за комп'ютером, адже очі повинні відпочивати від нього хоча б кожні 2 години по 15 хвилин;
  • розташуйте монітор на рівні очей;
  • настільна лампа не має світити в очі або безпосередньо на монітор;
  • намагайтесь уникати занадто яскравого верхнього освітлення;
  • при появі сухості очей застосуйте краплі, що зволожують;
  • використовуйте спеціальні окуляри для комп'ютера.

 

Що таке окуляри для комп'ютера?

 

Окуляри, що призначені для роботи за комп'ютером, містять спеціальний фільтр, що блокує синє світло. Вони бувають двох видів: такі, що повністю не пропускають синій спектр, або ж з лінзами, що можуть пропускати нешкідливий спектр променів. Окуляри першого типу мають більш демократичну вартість, проте їх не варто носити більше 8 годин на добу, щоб уникнути порушень нормального сприйняття зображення. Окуляри ж другого типу можна використовувати на постійній основі.

 

Покриття для захисту від небезпечного синього світла можна нанести як на лінзи з діоптріями, так і без них. Також після консультації з офтальмологом можна замовити лінзи із підтримкою акомодації, якщо відчуваєте труднощі у перефокусуванні після тривалої роботи за монітором. Завдяки додаванню, наприклад, +0.50 діоптрії у нижній частині вони допомагають зняти спазм та розвантажити очі.

 

 

Окуляри для комп'ютера — це не панацея та не 100% гарантія збереження зору, адже на нього мають вплив чимало інших факторів. Однак це додатковий захист очей для людей будь-якого віку, в тому числі дітей, що багато часу проводять за гаджетами та монітором комп'ютера. А Solente Samira 1.58 Crystal Blue містить ще й додаткові покриття, що запобігають появі плям від відбитків пальців, а також супергідрофобний та антистатичний ефект. Якщо ж Ви надаєте перевагу контактним лінзам, то спробуйте Solente Joyce, що також містять захист від синього світла та ультрафіолету.