На жаль, сучасне життя людини сповнене стресу, що негативно впливає на її здоров'я. Особливо, якщо цей стрес є хронічним, коли вона змушена тривалий час перебувати в складних умовах. Внаслідок цього не в останню чергу страждає й зір, що може суттєво погіршитись. Як стрес впливає на стан нашого зорового апарату та як можна цьому зарадити, розглянемо нижче.

 

Реакція на короткочасний стрес

 

Під час стресової ситуації зіниці людини розширюються для того, щоб у небезпечних обставинах на сітківку потрапило більше світла для кращої орієнтації. Але при цьому вона бачить лише те, що потрапляє на центральну частину сітківки. Радіус периферійного зору звужується, зображення, що отримує людина, подібне до того, коли ми дивимося у підзорну трубу, тому такий стан ще називають “тунельним зором”.

 

Під час стресу прискорюється пульс та дихання, що призводить до гіпервентиляції легень, тому збільшується рівень кисню та зменшується обсяг вуглекислого газу. Внаслідок цього може потемніти в очах, з'явитися зірочки чи чорні мушки.

 

Вплив стресу на судини ока

 

Через постійні стрибки пульсу можуть постраждати судини очей, що переносять такий важливий для них кисень. Спазм артерій, що живлять зоровий нерв, призводить до порушення кровообігу, внаслідок чого перед очима виникає темна пляма.

 

Якщо ж у Вас діагностували глаукому, варто бути особливо обачними, адже стрес може погіршити ситуацію.

 

Вплив стресу на м'язи ока

 

На м'язи ока впливають не стільки сам стрес, скільки стани, що ним породжені: безсоння, погане харчування, шкідливі звички. Через постійну напругу м'язів є ризик розвитку короткозорості, далекозорості чи астигматизму. Можуть посилитися вже наявні проблеми.

 

Якщо напруження м'язів було тривалим, то можливе виникнення міокімії. Це неприємний стан, коли починається нервовий тік та око “сіпається”, що може тривати навіть декілька днів.

 

Вплив стресу на сітківку ока

 

Через велику кількість гормонів стресу у крові порушується робота природних бар'єрів, тому під сітківкою починає збиратися рідина. Ступінь пошкодження фоторецепторів сітківки залежить від того, як довго триватиме набряк. Через це з'являється напівпрозора пляма перед оком, викривляються лінії та зображення здається зменшеним.

 

Окремої уваги заслуговують люди, що хворі на діабет. Внаслідок стресу вони можуть нехтувати лікуванням, а це у свою чергу може призвести до діабетичної ретинопатії. Дрібні судини сітківки пошкоджуються, що, якщо не почати вчасно лікувати, неминуче призводить до сліпоти.

 

Як зменшити вплив стресу на очі?

 

  1. Проходьте щорічний огляд у офтальмолога, а також у разі виникнення будь-яких підозр на зорові проблеми.
  2. Застосовуйте дихальні практики під час панічних атак.
  3. Намагайтесь перефокусуватись від збудника стресу до звичайних побутових речей. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, налагодьте режим дня та свій раціон, робіть фізичні вправи, пийте достатньо води.
  4. Обмежте використання гаджетів, або ж використовуйте окуляри з лінзами для захисту від синього світла, такі як Solente Samira 1.58 Crystal Blue. Можна розглянути й використання контактних лінз Solente Joyce, що також мають таку властивість.
  5. Робіть гімнастику для очей, наприклад, переводьте погляд із близького предмета на дальній, та не нехтуйте краплями для зволоження.
  6. Прослідкуйте, щоб у Вашому дозвіллі були такі види діяльності, що не тільки розвантажують мозок, але й очі. Читання у темряві, комп'ютерні ігри, екстремальні розваги не підуть на користь і без того втомленій зоровій системі.

 

 

Звісно, ми не можемо повністю прибрати стресові ситуації з нашого життя. Але варто хоча б намагатись зменшити їхній вплив на здоров'я очей та організм в цілому. А ціни в оптиках та інтернет-магазині Київлінза точно не спровокують стрес, тому можете сміливо завітати до нас!